Ochrana před suchem. V Holicích schovají pod zem 100 tisíc litrů vody

14. říjen 2021 10:44

Pojme velké množství vody, která by jinak bez užitku odtekla do kanalizace. Obří retenční nádrž na dešťovou vodu v Holicích na Pardubicku je hotová a připravená na zalévání zeleně v době sucha. Město si tak ze seznamu úkolů v boji proti klimatické změně může odškrtnout jednu z prvních splněných položek.

Podzemní betonový zásobník začalo město budovat v létě a je schopný pojmout 100 kubíků, to je 100 tisíc litrů vody. Umístěný je v proluce mezi budovou základní školy a objektem Afrického muzea a není to úplně náhodou, že právě tam.

Klíčové jsou pro jeho fungování střechy okolních veřejných budov, které slouží jako lapače dešťové vody. Nádrž je napojená i na sokolovnu, starou sportovní halu a kulturní dům, a když zaprší, voda steče z těch pěti střech rovnou do nádrže.

Opravy a prosvětlení se v Holicích dočkal i park u sokolovny

To přijde v hod ve chvíli, kdy udeří sucho. Město tak bude mít zásobu vody na zalévání zeleně v parku před Sokolovnou, který je hned naproti. Zásobník zároveň může plnit zadržovací funkci i v případě přívalových dešťů, kdy zpomalí odtok vody a částečně tak zabrání přetížení kanalizace.

Opravený park

Výstavba dešťové nádrže byla součástí právě dokončené obnovy sokolského parku. Původní rozpočet na celou akci byl 14 milionů korun, ale díky výběrovému řízení na dodavatele zakázky byla konečná částka o 4 miliony nižší. Zároveň také pomohla dotace od státu z programu dešťovka.      

Prokoukl i samotný park, zmizela z něj tmavá zákoutí a odpočinkové místo je prosvětlenější a útulnější. Má novou centrální alej, mlatové cesty a dlážděné chodníky, přibyly tam netradiční betonové lavičky a odpadkové koše, a opravené je i prostranství před historickou Sokolovnou.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související