Ochránci našli v Železných horách nelegální důl. Skálu rozkopali hledači nerostů

22. srpen 2018 06:10

Ochránci přírody v Železných horách řeší problémy s nelegální těžbou. Křišťálové krystaly lákají hledače, kteří postupně rozebírají svah v rezervaci. Materiál pak pravděpodobně končí na burzách a v aukcích. Správci se snaží dolování zabránit a místo začali přísněji střežit.

„Drobné srostlice krystalů křemene, už v průběhu historie byl velmi vyhledávaný. Když je pěkně vyvinutý krystal, tak má úžasný tvar a je čirý, naprosto průhledný. Někteří staří Řekové ho považovali za zkamenělý led. Dneska je vyhledávaný sběrateli a lidmi, kteří mají v oblibě nerosty a minerály,“ říká Vlastimil Peřina, vedoucí Chráněné krajinné oblasti Železné hory a popisuje, co se na místě, které je rozkutané a rozebrané, asi stalo.

Ručně přehrabaných 100 kubíků

„Na tohle místo evidentně pravidelně dochází někdo, možná i více lidí, kteří ty krystaly křišťálu dobývají. Ta plocha je veliká přibližně 8x9 metrů rozkutaná do hloubky asi metr a půl. Evidentně tím tedy neplní vitrínky u sebe doma v obýváku, ale mají to na prodej na různých sběratelských burzách a podobně. Jsme v chráněném území, je to činnost zakázaná,“ dodává Peřina.

Čtěte takéJedinečný přírodní výhled z hřebenu Železných hor

Místo je těžko přístupné a podle Peřiny tak muselo dojít k těžbě ručně. „Klasická poctivá ruční práce, zcela jistě krumpáčem a lopatou,“ odhaduje ochránce. Atraktivita lokality podle Peřiny pramení z toho, že zdejší krystaly tvoří na podložním kameni souvislé povrchy.

Krystaly pod ochranou

V současné době ochránci na místo schovali fotopast, aby nelegálního těžaře případně natočili a vyfotili.  Do prostoru také dali nápis, že je tam těžba zakázaná. Ochránci v případě potřeby mohou vysílat svého strážce a požádat o součinnost Policii České republiky.

Krystaly, které na místě po hledačích nerostů zůstaly. Jsou pro ně příliš malé

Podle Vlastimila Peřiny je podobná situace výjimečná. „Na území Chráněné krajinné oblasti Železné hory je tento jev ojedinělý, není to plošná věc, která by se odehrávala na více místech. Myslím, že ten materiál, který si mohli odnosit, je tak 300 kg maximálně.“

Nelegální těžbu může agentura Ochrany přírody a krajiny potrestat až stotisícovou pokutou.

Jde to i legálně

Ochránci přírody mají s hledači ale i lepší zkušenosti. Na správu CHKO do Nasavrk přišel zájemce, který má jako hobby rýžování zlata. Na území Železných hor jsou potoky, kde je možné najít malou zlatinku, ale dá to dost práce. „Stanovili jsme mu podmínky. Prorýžovaný materiál nesmí vyhazovat z potoka na břeh, protože v něm můžou být živočichové. Dohodli jsme se na místě, rozsahu i způsobu hledání,“ řekl Vlastimil Peřina. Zlatokop vše dodržel a jako dárek přinesl zlatinku ve skleněné ampuli.

Související