Od 1. srpna platí zákaz vstupu do lesů v okolí Rádla, Proseče a Srnčího dolu v Jablonci nad Nisou

1. srpen 2021 08:00

Lidé nebudou smět v noci chodit do lesů v okolí Jablonce nad Nisou po dobu 3 měsíců. Myslivci tam totiž budou v té době lovit přemnoženou černou zvěř.

Myslivci se v lesích v okolí Srnčího dolu, Rádla a Proseče budou pohybovat od neděle 1. srpna od 21 hodin a můžou tam vždy být až do šesti hodin ráno. V této době také platí zákaz procházek po lese. „Důvodem zákazu je odlov divokých prasat, která se přemnožila a začínají nekontrolovatelně škodit na městských i ostatních pozemcích. Zdůrazňujeme, aby lidé v uvedené době do lesů opravdu nechodili,“ upřesnila mluvčí jablonecké radnice Jana Matěchová.

Zákaz skončí 1. listopadu v šest hodin ráno. Za jeho porušení hrozí až desetitisícová pokuta. Pohyb v lese při lovu je totiž nebezpečný.

Honitbu označují výstražné tabule s takzvaným QR kódem, který obsahuje všechny informace, a to včetně mapky s vyznačenými hranicemi území. Omezení vstupu do lesa má zajistit nejen bezpečnost lidí v době odlovu, ale také klid pro zvěř. Když ji nebude rušit lidská přítomnost, divočáci zůstanou na místě a nebudou přebíhat do jiných honiteb. Podle odhadu myslivců je v lesích kolem Srnčího dolu, Proseče a Rádla až čtyřikrát více divočáků, než je běžné.

Přemnožení divokých prasat

Čtěte také

Podle mysliveckého hospodáře honitby Rádlo Radka Novotného k přemnožení divokých prasat přispívají i lidé. Zvířata láká jednoduchý přístup k potravinám, které lidé vyhazují. V současnosti žije v okolí Srnčího dolu zhruba čtyřicítka divokých prasat. Jejich běžný stav je okolo deseti kusů. Přemnožená prasata ničí úrodu zemědělcům a také městský a obecní majetek, můžou být i nebezpečná lidem. Zejména bachyně v ohrožení může na člověka zaútočit.
Ohrožení jsou i volně pobíhající psi. Když je vyhodnotí jako hrozbu, prasata se nebojí psy napadnout. Můžou na ně přenést také Aujeszkyho chorobu, na kterou není lék a pes do 48 hodin uhyne. Divoká prasata mohou přenášet také nebezpečný africký mor.

Spustit audio

Související