Od ledna bude dražší voda i teplo. Za odpady zaplatíme stejně

20. prosinec 2017 08:45

Lidé z mnoha měst a obcí v Pardubickém kraji si příští rok připlatí za vodu i za teplo. Jen ceny odpadů zůstanou stejné, radnice tak chtějí občany motivovat k třídění.

Víc budou za vodu platit lidé z Pardubicka, Přeloučska a Holicka, pardubické vodárny zdražují o pět korun za kubík na celkem 89,60 korun. Je to hlavně kvůli tomu, že VAK opravoval zastaralé vodovodní sítě, skupinový vodovod v Holicích a plánuje modernizaci úpravny vody v Mokošíně, ta bude stát 160 milionů korun.  A protože vodárny dostaly na stavbu evropskou dotaci, musí dodržet určité podmínky, mimo jiné i určenou výši vodného a stočného.

Podobná situace je na Svitavsku, tam sice bude zdražení nižší, jen o 90 haléřů na 77,94 korun za metr krychlový, ale důvod je stejný -  zvýšení ceny je podmínkou příspěvku z EU a to na opravu čistírny odpadních vod. To samé pak platí i pro Českou Třebovou a okolní obce, cena vodného a stočného se zvýší o korunu na 66 korun. O korunu vyšší cenu za vodu zaplatí i lidé ze Skutče.

Teplo zdraží o 2,5 %

Elektrárny Opatovice, které teplem zásobují asi 35 tisíc domácností z Pardubicka a Chrudimska, zvyšují cenu o 2,5 procenta. Konkrétně to znamená, že průměrná domácnost, která žije v třípokojovém bytě, zaplatí měsíčně o dvacet korun víc. Zdražovat bude i Tepvos Ústí nad Orlicí, a to o korunu.

Spustit audio