Od poloviny ledna vysílá Český rozhlas Liberec také v  DAB+

15. ledna provedl Český rozhlas změny v digitálním vysílání. Ty znamenají úpravu a optimalizaci obsahu multiplexu ČRo DAB+. Přijímat ho může víc než 80 % obyvatel České republiky. Sítě je rozdělená na dva bloky, pro Čechy a Moravu (kmitočtové bloky 12C a 12D). S tím souvisí i zařazení vysílání Českého rozhlasu Liberec do tohoto multiplexu.

„Digitální vysílání DAB+ je jednou z priorit Českého rozhlasu, a tak je po zlepšení pokrytí z minulého roku dalším logickým krokem rozšíření programové nabídky a zařazení dalších regionálních stanic,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. 

Celoplošné stanice Český rozhlas Radiožurnál, Český rozhlas Dvojka, Český rozhlas Vltava a Český rozhlas Plus a stanice Radio Wave, Rádio Junior, Český rozhlas D-dur, Český rozhlas Jazz, Rádio DAB Praha a Rádio Retro jsou zařazené v obou blocích. Stanice je možné digitálně poslouchat po celém území Česka. 

Český rozhlas Liberec je zařazený v bloku 12C pro území Čech.

Pokrytí signálem multiplexu ČRo DAB+ na konci roku 2019

Signál všech stanic je šířen s využitím standardu DAB+ s nejmodernějším kódováním HE-AAC a zvýšeným zabezpečením FEC 2A včetně doprovodných multimediálních dat, textů a grafiky.

Vzhledem k naplnění celkové kapacity multiplexu „ČRo DAB+“  i nadále pokračuje spolupráce s provozovatelem TELEKO. 

Spustit audio