Od střihu a vzorů až po šití a tisk. Do výroby kabelek designérce nikdo nemluví

9. březen 2023

Práce designérky Hany Krauseové je velmi rozmanitá. Po škole byla zaměstnaná ve firmě, kde navrhovala spodní prádlo. Za pár let ale začala podnikat. Nyní vymýšlí vzory na textil, věnuje se ilustracím knih a tvoří autorské mapy. Kromě toho má také vlastní značku, pod kterou vyrábí kabelky, trička a doplňky.

Na začátku své kariéry se Hana Krauseová věnovala textilnímu designu, který studovala na vysoké škole v Liberci. „Jsem tak trošku dobrodruh,“ vysvětluje designérka, proč odešla ze zaměstnání a začala podnikat.

Jak vzniká kabelka?

„Většinou pracuji pro malé české firmy, ale zároveň pracuji tak trochu sama pro sebe. Když mám čas, vymýšlím své vlastní produkty,“ říká Hana Krauseová. Pod značkou Hanako tak vyrábí kabelky, trička, šátky a další doplňky.

Původně chtěla designérka výrobky dělat hlavně pro sebe. Lidem se ale líbily, tak je začala prodávat. „Všechny kabelky si vysním tak, jak by se líbily mně. Až potom jich třeba udělám víc,“ popisuje. Designérka nejdřív vymýšlí střih a vybírá materiály. Poté načrtává vzory, které na látku nechá natisknout, a nakonec celou kabelku ušije.

Designérka, ilustrátorka i kartografka

Plecháček navržený pro Magistrát města Pardubice

V poslední době se Hana Krauseová věnuje také ilustracím knih. Její tvorbu tak uvidíte třeba v knihách od Jindry Hojera. Ilustrace sice vypadá jako kreslená, ale vzniká v tabletu. „Je to velký pomocník. Ale třeba skicování, automatické kreslení, chrlení nápadů bez rozmyslu, to se dělá lépe na papír,“ porovnává práci s moderními technologiemi.

Neposlední částí práce Hany Krauseové je tvorba autorských map. Podle jejího plánu se tak můžete projít třeba v Zemi Keltů v Nasavrkách. V pardubickém infocentru zase uvidíte designérčiny hrníčky s motivy města.

Co je nejtěžší na navrhování spodního prádla? A z kolika odstínů barev je v textilním designérství možné vybírat? Poslechněte si celý záznam pořadu.

Spustit audio

Související