Odborníci řadí krůtu mezi superpotraviny. Zkuste krůtí nudličky zapečené s těstovinami a žampiony
Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi krůtí nudličky zapečené s těstovinami a žampiony. Nebudete litovat.
Jen málo tuku a extra velký obsah bílkovin. Krůtí maso patří mezi superpotraviny. Maso je lehce stravitelné. Obsahuje hořčík, draslík a vitamíny B.
Krůta je zajímavá tím, že obsahuje ze 70 procent bílé maso a ze 30 procent maso tmavé. Rozdělit se dá také na devět částí, které se liší chutí, zabarvením i strukturou.
Suroviny:
300 g krůtího masa, 200 g těstovin, 100 g žampiónů, 120 g rajčat z plechovky, 200 g tvrdého sýra, 2 vejce, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 100 ml mléka, olivový olej, máslo, čerstvá bazalka, sůl, pepř
Postup:
Nejprve si uvaříme těstoviny a scedíme je. Krůtí maso očistíme a nakrájíme na nudličky. Očistíme žampiony a nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme najemno a v hluboké pánvi osmahneme na oleji doměkka. Přidáme nakrájené žampiony a také je osmahneme. Dále přidáme krůtí nudličky, osolíme, opepříme a orestujeme je ze všech stran dozlatova. Pak přidáme krájená a loupaná rajčata z plechovky, prolisujeme do směsi česnek, přisypeme hrst čerstvé bazalky a společně povaříme asi 5 minut.
Pekáč si vymažeme máslem a nasypeme do něj připravené uvařené těstoviny. Přidáme směs masa, žampionů a rajčat z pánve a pořádně zamícháme. Rozkvedláme vejce s mlékem, osolíme, přidáme polovinu nastrouhaného sýra a směsí zalejeme rovnoměrně celou zapékací mísu s těstovinami a masem.
Zapékací mísu vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a zapékáme asi 25 minut dozlatova. Před koncem pečení ještě posypeme strouhaným sýrem.
Největší částí jsou krůtí prsa, která mají křehké maso. Stehenní maso připomíná zvěřinové, maso z křídel je něco mezi telecím a kuřecím. Svalnatější jsou letky.
Krk a boky se hodí do polévek, tyto části jsou více tučné. Na krůtě je delikátní částí biskup. Nejtučnější část masa se s oblibou peče. Bedra se hodí na přípravu medailonků a využitelné jsou samozřejmě i vnitřnosti.
Související
-
Krůtí maso s nádivkou z krůtích jater. Odborníci na výživu řadí krůtu mezi superpotraviny
Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky ve směsi. My pro vás ale máme tip! Zkuste krůtí maso s nádivkou z krůtích jater.
-
Ragú ve staré francouzštině znamená povzbudit chuť. Krůtí ragú se zeleninou to zvládne hravě
Pokrm z nadrobno nakrájeného dušeného masa, vnitřností nebo výjimečně i zeleniny, to je ragú. Podává se s hustou pikantní omáčkou, která je výsledkem pomalého dušení.
-
Krůtí stehna dušená v červeném víně. Kvalitní a lehce stravitelné maso
O krůtím mase se všeobecně tvrdí, že má devět druhů a zároveň i mnoho chutí. Běžný spotřebitel zná většinou jen dva druhy krůtího masa a tím jsou prsa a stehýnka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.