Odpadky a jejich třídění

14. květen 2007
Seriál týdne

Denně je produkujeme, vynášíme, žijeme s nimi a přesto jsou nám nepříjemné. O co jde? Samozřejmě jsou to odpadky. S těmi se v různých dobách zacházelo všelijak. Ve středověku se házely na ulici, poté jsme je dávali na skládky, které jsme zahrnovali zeminou, spalovali jsme je a postupem času jsme je začali i třídit.

"Třídí se papír, třídí se sklo, většinou na bílé a barevné zvlášť, potom se třídí plasty. V některých obcích a městech se třídí i nápojové kartony. Začíná se s tříděním bioodpadu," vysvětluje Hana Hradecká z Eko-komu, společnosti, která se nás už 10 let snaží naučit třídit. Ruku na srdce, všichni víme, že třídit jde, nebo snad ne?

"Doma třídíme odpady, sklo a plasty zvlášť," říká jeden z oslovených. "Trochu jo, není na to čas a místo, doma na to není místo, i když plasty zvlášť dáváme," odpovídá mladá žena. "Moje maminka odpady třídí. Já se přiznám, že ne, i když jsem o tom mnohokrát uvažovala," přiznává se další z oslovených. Na otázku, proč odpad netřídí i ona, odpovídá: "Protože jsem ještě nezjistila, zda máme opravdu tříděné spalovny."

Toho se ale asi nikdy nedočká. Vytříděný odpad se totiž nespaluje. Ohněm projde jen směsný odpad. Energie ze spalování se pak využívá na vytápění. V pražské spalovně chystají nově spustit kogenerační jednotku na výrobu elektřiny - takzvané zelené elektřiny. Mimochodem taková jednotka už funguje v pardubické spalovně. I přesto je ale nesmírně důležité třídit, třídit a nezapomeňte - třídit.

"Třídíme poměrně poctivě, hodně se to zlepšilo. Jsou zajímavé dva ukazatele. Jeden říká, kolik procent obyvatel odpad třídí. V loňském roce to bylo 69 procent obyvatel České republiky, kteří třídí pravidelně a správně. Druhý ukazatel je takzvaná celková výtěžnost tříděného sběru odpadu. Ten ukazuje, kolik průměrný obyvatel České republiky vytřídí za rok papíru, plastu, skla nebo kovu. Za loňský rok to bylo 43,6 kg, což už je celkem dobré číslo," chválí nás Hanka Hradecká z Eko-komu, který je i autorem legendárních televizních spotů propagujících tříděný odpad.

Mimochodem pokud máte rádi třeba fleesové mikiny, pak máte na sobě hromadu recyklovaných pet-lahví. Zkrátka z odpadů se toho dá vyrobit opravdu hodně. Nezapomeňte na základní poučku - papír modrá, plasty žlutá a sklo zelená nebo bílá popelnice.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu