Odpočinek, sport, poučení i zábavu nabízí hradecké městské lesy

5. červenec 2017

Už od počátku 14. století jsou v majetku Hradce Králové městské lesy, v současnosti významná rekreační lokalita nejen pro obyvatele Hradce Králové, ale i návštěvníky z blízkého i vzdáleného okolí. Ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán se přišel pochlubit tím, co lesy nabízí a jaké novinky do budoucna chystá.

„Komplex městských lesů sice začíná u Hradce, ale táhne se nějakých 40 kilometrů až k Chocni,“ říká Milan Zerzán a doplňuje, že velká část se rozkládá také na území Pardubického kraje.

Například Mazurova chalupa nedaleko Hoděšovic, která je největším objektem s rekreačním zázemím na území lesů, leží ještě v Pardubickém kraji. Právě u ní začíná Pohádková stezka, jedno z mnoha lákadel pro malé návštěvníky. Ti budou nadšení také z rytířského hradiště uprostřed lesů a dalších zajímavých míst pro hraní.

Městské lesy Hradec Králové pečují o přírodu v okolí krajské metropole

4 tisíce hektarů zábavy i poučení

Na bezmála 4 tisících hektarech najdou vyžití i sportovci, turisté i školní výpravy. Lesy protíná řada turistických a naučných stezek o lese samotném, o ptácích, kteří v nich žijí. Další stezka zavede návštěvníky do okolí rybníků a přírodních památek. Zajímavá je i stezka Mrtvé dřevo. Cyklisté ocení řadu cyklotras a asfaltové stezky zase využijí bruslaři.

Zvířata na dosah

Milovníci zvířat si mohou prohlédnout v několika malých oborách ochočené divočáky, daňky nebo jeleny sika Dybowského. Do budoucna by u jejich výběhů mohly být automaty s vhodným krmením.

Městské lesy Hradec Králové

„Divočáci i daňci vezmou potravu z ruky. Jsou to taková drbací zvířátka,“ popisuje Milan Zerzán a dodává, že na území Pardubického je v plánu také velká obora pro jeleny: „Pardubice jsou daleko, ale v Hradci doufám bude slyšet, jaké zvuky vydávají jeleni v říji. Bude to další atrakce pro lidi.“

V příštím roce by v lesích rádi zprovoznili dřevěnou lesní tělocvičnu a lákavě zní také chystaný lesní minigolf. Už teď si ale každý z návštěvníků najde to svoje.

autor: HRU
Spustit audio