Odpůrce nacismu, malíř Richard Fleissner. Ve sklenících zahradnictví Drebacher Gärtnerei. Medailonek Hellmutha Karaseka

6. leden 2023

První vydání Sousedů roku 2023 zahájíme rubrikou Archivní návraty, ve které se vydáváme do archivu Českého rozhlasu, abychom zde našli nějakou zajímavou německojazyčnou nahrávku z minulosti.

Podle obsahu nahrávky se ale zdá, že nejspíš jde o událost starší. V reportáži totiž hovoří malíř Richard Fleissner, který byl pro své protinacistické postoje v roce 1941 vyhnán ze střední umělecké školy v Jablonci, kde učil, vyloučen z uměleckých sdružení a poslán na frontu.

Po válce jako odpůrce nacismu nemusel do odsunu a bylo mu ponecháno československé občanství. Atmosféra v zemi ho ale nakonec přiměla k odchodu.

V dalším příspěvku se vracíme do posledních prosincových dnů. S redaktorkou z naší partnerské stanice MDR 1 se vydáváme do velikých skleníků zahradnictví Drebacher Gärtnerei. 

Závěr pak patří výročí týdne. Představíme brněnského rodáka Hellmutha Karaseka, který se proslavil v Německu jako literární kritik, jeden z protagonistů pořadu Das literarische Quartett německé televizní stanice ZDF.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio