Odstartoval 37. ročník Prix Bohemia Radio

18. říjen 2021

V Olomouci dnes začala tradiční soutěžní přehlídka rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, jejímž vyhlašovatelem je Český rozhlas. Pro návštěvníky a odbornou veřejnost jsou od pondělí 18. října do čtvrtka 21. října připraveny poslechy a hodnocení soutěžních kategorií Dokument, Reportáž, Drama, Multimédia a také doprovodný program.

V Olomouci se v pondělí představí šest finálových pořadů v kategorii Dokument, v úterý čtyři české a osm zahraničních reportáží, ve středu pět finálových děl v sekci Drama a ve čtvrtek pět finalistů v kategorii Multimédia. „Těším na čtyři dny, které nabídnou to nejlepší z mezinárodní rozhlasové tvorby. Touto cestou bych chtěl všem soutěžícím v jednotlivých kategoriích popřát mnoho štěstí a návštěvníkům, aby si 37. ročník festivalu mezinárodní rozhlasové tvorby užili,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Slavnostní zahájení festivalu se uskuteční v pondělí večer v Moravské Filharmonii Olomouc, v jehož průběhu uvede generální ředitel Českého rozhlasu vybranou rozhlasovou osobnost do Síně slávy a prezident Herecké asociace Ondřej Kepka předá Cenu Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře. Přímý přenos slavnostního zahájení odvysílají stanice Český rozhlas Dvojka a Olomouc a bude k dispozici na YouTube Českého rozhlasu.

Vedle poslechů finálových soutěžních příspěvků je pro návštěvníky připraven doprovodný program. Jeho součástí je i vzpomínka na čestnou prezidentku festivalu Hanu Maciuchovou. Na výjimečně nadanou herečku mohou návštěvníci zavzpomínat v úterý 19. října mezi 15. a 16. hodinou v Kavárně POTMĚ prostřednictvím speciálně vybraných ukázek z její rozhlasové práce. Druhý festivalový den zpestří také ostravské Divadlo Petra Bezruče, které na Prix Bohemia Radio dorazí se svým oceňovaným představením Transky, body, vteřiny inspirované příběhem československé atletky Zdeny Koubkové.

Ve středu 20. října nabídne festivalový program novinky a trendy v podcastové tvorbě a pro sportovně založené návštěvníky si Nadační fond Českého rozhlasu připravil Noční běh pro Světlušku. Poslední festivalový den je pro návštěvníky v Kavárně POTMĚ připraven poslech unikátního hraného podcastu Stopař, který je dalším z inovativních obsahových projektů audioportálu mujRozhlas.cz.

Více informací o aktuálním 37. ročníku Prix Bohemia Radio najdete na prixbohemiaradio.cz.