Ohrožovaly chodce a trolejové vedení. Radnice v Bohdanči nechala vykácet vzrostlé akáty

4. listopad 2020 13:49

Radnice v Lázních Bohdaneč nechala skácet všechny vzrostlé akáty u kruhového objezdu na hlavním Masarykově náměstí. Podle města stromy zasahovaly do trolejového vedení a ve větru ohrožovaly chodce.

Z náměstí zahradnická firma v těchto dnech odstranila asi 15 vzrostlých akátů, které rostly podél části kruhového objezdu. S kácením začali dělníci tento týden vždy po částech a podle radnice ten zásah byl nutný. Jednak byly stromy staré, a když přišel vichr, padaly na zem větve. Navíc některé akáty zasahovaly do trolejového vedení.

Stromy proto z náměstí mizí z bezpečnostních důvodů, aby neohrožovaly chodce i auta, která kolem nich projížděla po kruhové křižovatce. Zásah do stromoví byl podle radnice plánovaný a je součástí obnovy městské zeleně za několik set tisíc korun včetně úprav na nedalekém autobusovém nádraží.              

V místech, kde ty stromy rostly, jsou teď velké díry a zmizela i dlažba. Tam by měli být opatrní hlavně chodci, ale místa jsou ohraničená bezpečnostní páskou. Jak stromy rostly, prorůstaly jejich kořeny to okolní dlažby. Proto firma odstranila nejen stromy nad zemí ale pod zemí, tedy i celý kořenový systém.

Akáty tvořily kolem náměstí půlkruh, na jejich místě město vysadí nové stromy, expert doporučil vysadit muchovníky stromové

Za skácené akáty radnice plánuje náhradu. Na doporučení zahradního experta vysadí muchovník stromový, druh, který prý hezky kvete a na podzim je pěkně zbarvený. Výsadba včetně opravy dláždění by měla být hotová do konce tohoto měsíce.

autor: Ondřej Wolf

Související