Oko je po mozku nejsložitější biologickou strukturou v těle. Ultrafialové záření může zrak poškodit

20. červen 2022

Přes 80 procent všech informací z okolního světa přijímáme přes naše oči a ztráta nebo poškození zrakových funkcí je pochopitelně značným narušením životního standardu. Tedy o náš zrak se musíme pečlivě starat a to zejména v létě.

Primář kliniky OFTEX v Hradci Králové a Pardubicích, oftalmolog MUDr. Vladimír Korda, hovoří v naší radioporadně na téma: oči a léto.

MUDr. Vladimír Korda ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Nosíte sluneční brýle?

Nosím, samozřejmě. Musím říct, že to je jedna ze správných podmínek péče o náš zrak. Pokud jsou to brýle dobře vybrané a kvalitní, tak je určitě doporučujeme. A skoro říkáme, v současné době, když člověk tráví většinu času venku na slunci, že je to nutnost.

Syndrom suchého oka je všeobecný pojem, který už v současné době postihuje víc než třetinu populace celého světa.
MUDr. Vladimír Korda, oftalmolog

Proč je důležité chránit si oči před sluncem?

Jsou dva základní druhy slunečních paprsků a jedním z nich je takzvané ultrafialové záření, které proniká hluboko do zadní části oka, kde je oční pozadí. A to je velmi citlivé. Jde vlastně o nervovou tkáň, část mozku. Pokud by byla opakovaně vystavována paprskům tohoto záření, může se na ní začít objevovat jistý stupeň poškození, který může potom vést k různým degeneracím.

Čtěte také

Údajně i popálení rohovky je možné.

Ano, to je další možnost, která může nastat. K tomu může dojít, pokud někdo tráví hodně času na slunci bez ochrany očí. Třeba u moře přímo nad hladinou, například na lodi. Tam se sluneční záření koncentruje, to znamená, že nepřichází jen od slunce, ale z různých ploch se odráží a vrací.

Tím pádem vzniká jakási zóna onoho nezdravého slunečního záření, které může poškodit povrch rohovky. Rohovka je tkáň a orgán, který je důležitý pro správnou hodnotu dioptrií oka.

Poznáme, že se nám něco takového stalo? Jsou nějaké příznaky?

Čtěte také

U rohovky to poznáte velmi brzy, protože rohovka je velmi citlivá. Je to část oka, která má největší množství nervových zakončení a tím pádem cítíte nepříjemnou bezprostřední bolest. Někdy ani ti lidé v noci nemohou spát, kolem půlnoci se probudí a hledají pomoc, jak tento problém řešit.

Člověk cítí pálení či svědění v oku?

Je to nepříjemná, silná, ostrá a bodová bolest, která přijde, protože je povrch oka narušen. Tam jsou jemné buňky, které oko pěkně chrání a zakrývají i nervové zakončení. Jakmile dojde tím slunečním zářením k jejich poškození, tak se ta nervová ukončení obnaží. Jsou víc vidět a jsou také samozřejmě potom také víc vystaveny kontaktu s víčkem a z toho vzniká bolest. Zejména při mrkání.

Každý by tedy měl mít nasazeny sluneční brýle. Co ovšem takový pocit suchého oka, protože mnozí sedíme v prostorách s klimatizaci. Jaká je tady první pomoc nebo jak tomu vůbec předejít?

Čtěte také

To je všeobecný pojem, který už v současné době postihuje víc než třetinu populace celého světa. Můžeme říct, že každý třetí z nás má něco spojeného s poruchou ochrany oka. Na povrchu zdravého a dobře fungujícího oka je pravidelně vytvářen tzv. slzný film, což jsou slzy, které se pěkně roztírají při mrkání.

Jakmile se mění množství nebo kvalita těchto slz, tak dochází ke změnám. A tomu se říká syndrom suchého oka. Tady je patrný vliv klimatizace, různých větráků a ventilátorů. To jsou faktory, které zvyšuje pravděpodobnost vzniku tohoto syndromu.

Když se napijeme, tak nám to bude stačit k větší ochraně oka?

Čtěte také

Zvýšený příjem tekutin nezvyšuje množství slz, tak to nefunguje. Oči se prostě musí chránit. Buď máte aspoň brýle, které působí i mechanicky dobře, pokud jsou vytvořeny tak, aby zakryly co největší plochu oka. Tedy větší velikost skal i obrub. A zároveň to je právě mechanická stránka, která může částečně ochránit před vlivem větráků a klimatizace.

Pak jsou také oční kapky, kterých je nekonečné množství druhů. Jsou ale dva základní typy těch tzv. suchých očí. Pokud v slzách chybí tuková složka, tak se musí vybrat takový typ kapek, které mají správné složení a nahrazují onu složku tukovou.

Nebo chybí množství slz a to je druhá verze. Tam je vhodný jiný typ očních kapek. Takže podle příznaků, jestli je pocit suchého oka ráno nebo večer, i z toho se dá usoudit, jaký typ kapek je vhodné zvolit. Vždy je ale na místě konzultace s očním specialistou.

Celou oční radioporadnu s oftalmologem MUDr. Vladimírem Kordou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související