Olympiáda? Neskutečný zážitek, ale restrikce byly přísné, shodují se běžkaři Fellner a Pechoušek

Zimní olympiáda v Číně byla na špatném místě a špatný čas. Tak komentují letošní zimní olympijské hry v čínském Pekingu dva čeští olympionici, reprezentanti v běhu na lyžích, Adam Fellner a Jan Pechoušek, odchovanci oddílu FENIX SKI TEAM Jeseník.   

Čeští běžci na lyžích během slavnostního zahájení Her v Pekingu

„Volnost během olympiády byla velmi malá. Člověk trávil čas jen sám na pokoji, na jídle nebo na tréninku. Sociální život tam byl velmi omezený,“ zmiňuje Adam Fellner.

Rodáci z Jeseníku se do nominace na olympiádu dostali poprvé a bohužel prožili situaci, kdy olympijské hry sportovce nepropojily, ale naopak izolovaly. Důvodem byl covid. V tak zvané covidové bublině vlastně trávili už čas přípravy na soustředění v italském Livignu a následně na Božím Daru, před odletem do Pekingu.

Adam Fellner na olympijských hrách v Pekingu

V pořadu Větrník oba sportovci také prozradili, co všechno obnáší být profesionálním běžcem na lyžích. „Znamená to minimum volného času,“ říká Fellner. „A v létě už vůbec ne,“ dodal překvapivě. 

Odpočívat se ale musí, v životě profesionálního sportovce jde o nedílnou součást cesty, která má vést k dobrým výsledkům. „Já rád rybařím, nebo si jdu s kamarády zahrát fotbal,“ prozrazuje Jan Pechoušek. 

Jak prožili Adam Fellner a Jan Pechoušek z Jeseníku svoji první olympiádu i přípravu na ni? Jak funguje přátelství mezi českými reprezentanty a jakou budoucnost má jesenická běžkařská škola? Poslechněte si rozhovor s oběma sportovci.

autor: zos
Spustit audio