Omezení hazardu v Ústí nad Orlicí funguje, z města zmizely dvě třetiny automatů

20. únor 2018 09:41

Už tři roky platí v Ústí nad Orlicí vyhláška omezující provoz herních automatů. Jejich počet se stále snižuje a na konci příštího roku už nebude v Ústí žádný. Regulací hazardu ale radnice přišla o miliony ročně.

Aktuálně je na území města 57 herních zařízení, což je výrazně méně, než kolik jich bylo před začátkem platností vyhlášky omezující hazard v roce 2014. Tehdy jich bylo 180. Pokud bude současný trend pokračovat, tak podle aktivistů ze spolku Spousti by měly poslední automaty z města zmizet na konci roku 2019.

O útlumu provozu herních zařízení rozhodli obyvatelé Ústí v referendu při posledních komunálních volbách. Účast v referendu sice byla nízká a výsledek pro zastupitele nebyl závazný, i tak ale rozhodli hazard ve městě omezit.

Nové licence město vydávat nebude

Vyhláška neomezuje samotný provoz, ale orlickoústecká radnice přestala vydávat licence na provoz nových zařízení. Po vypršení licence ji nebude znovu prodlužovat. V roce 2014 bylo na území Ústí nad Orlicí 180 automatů, o rok později jich bylo o 65 méně a v roce 2016 byl celkový počet herních zařízení 95.

Zákaz herních automatů znamenal pro radnici úbytek peněz, s tím ale zastupitelé počítali. Před rokem 2014 mělo město příjmy z herních zařízení kolem 12 milionů korun ročně. Zároveň také zanikly některé podniky, naposledy před novým rokem.

Pro provozovatele automatů totiž začala platit nová pravidla, obsluha musí hráče legitimovat a vystavit jim hráčskou kartu, kterou se dotyční pak na speciálním zařízení přihlašují k automatu a až po přihlášení mohou hrát. Pro některé podnikatele prý nebylo výhodné investovat do nových technologií a modernizovat automaty, když jim stejně zanedlouho skončí licence.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio