Omítnout! Radní Pardubic jednomyslně odsouhlasili zahalení Zelené brány fasádou

8. únor 2021 19:04

Pardubičtí radní na svém dnešním jednání mimo jiné hlasovali o možnostech opravy Zelené brány. Ze dvou variant, zahrnujících omítnutí a konzervační metodu, byla radou nakonec jednomyslně odsouhlasena právě obnova omítek. Jak ukázaly předchozí odborné posudky, nejen že je tato metoda efektivnější, Zelené bráně navíc navrátí její původní podobu.

Historická dominanta města již v předchozích letech prošla dvěma etapami oprav, kdy byla mimo jiné zajištěna její statika. Následující třetí etapa je nyní zaměřena na ochranu zdiva proti povětrnostním vlivům.

Vizualizace Zelené brány s omítkou

„Plášť této renesanční památky již dlouhou dobu chátrá, jsem proto rád, že jsme se na dnešním jednání Rady města Pardubic takto jednomyslně shodli na dalším postupu. V rámci třetí etapy oprav by vnější omítky na všech průčelích věže od koruny rozšířené podnože až po ochoz měly být obnoveny,“ popsal primátor Pardubic Martin Charvát (ANO).

Spodní části jižní fasády se zbytky odbourané strážnice by podle primátora měly být zakonzervovány. „Oprava založená na obnově omítek se vzhledem k charakteru zdiva Zelené brány jeví jako nejkomplexnější,“ dodal primátor Charvát. Zvolenou metodu podle radnice doporučují i odborné posudky.

Rozhodnou zastupitelé

Závěrečné slovo budou mít zastupitelé města, kteří budou o opravě Zelené brány jednat na letošním březnovém zastupitelstvu.

Konzervační metoda je podle slov primátora nevhodná nejen z hlediska náročnosti očištění povrchu kamene, ale i efektivnosti. „Stavba by si sice zachovala současnou podobu a byla chráněna před povětrnostními vlivy, ale nevyřešily by se tím teplotní rozdíly zdiva, s čímž souvisí jeho degradace.“

Omítnutím zdiva by se Zelená brána vrátila k původní podobě, kterou měla do roku 1912. Myšlenku omítnutí Zelené bránu podpořily také výsledky veřejné ankety, kterou radnice spustila v červenci 2019. Za dva měsíce se pro omítnutí vyslovilo 56 % ze zapojených respondentů.

autor: Honza Ptáček | zdroj: město Pardubice
Spustit audio

Související