Ondřej Kobza – kavárník a kulturní aktivista

4. leden 2014

Pražského kavárníka široká veřejnost objevila díky akci, kdy začal po republice volně rozmísťovat piána

Ondřej Kobza vyrůstal v Ústí nad Orlicí, kde si už v 16 letech pronajal klubovnu dobrovolných hasičů a začal tam dělat rockotéky. Někde tam hledejme prvopočátek jeho pozdějšího aktivního kavárenského života. Během (neúspěšných studií) teologie a politologie přesídlil do Prahy, kde si v Krymské ulici založil kavárnu Café v lese. Ta se stala novým kulturním centrem Vršovic, Kobza zde poprvé na ulici umístil piáno. Další kavárny (a piána) následovaly - Bajkazyl na Náplavce nebo Café Neustadt Na Karlově náměstí. Jeden čas měl vlastní kavárnu i v rodném Ústí nad Orlicí.

Kobza není jen kavárníkem, ale především kulturním aktivistou, jehož životním mottem je oživovat veřejný prostor. Proto začal po Praze (a následně i dalších měst) volně rozmisťovat piána. Akce se setkala s obrovským ohlasem a úspěchem. Další piána Kobza hodná rozmístit na jaře. A budou následovat i další aktivity jako volně přístupné grily, šachovnice nebo veřejný jukebox, ze kterého se bude ozývat klasická česká poezie. Kobza se také rád vymezuje vůči nejrůznějším politickým nešvarům, časté jsou jeho happeningy, na kterých vystupuje převlečený do nejroztodivnějších kostýmů.

Piána na ulici

Dalším hostem Jolany Voldánové bude v sobotu 11.1. herečka a spisovatelka Ivanka Devátá. Její nejznámější role je v seriálech Rodinná pouta a Velmi křehké vztahy, kde hrála Boženu Wagnerovou-Reisovou. Napsala také množství knih (Jen jednou mladá, Všechny mé domovy, V oblaku dezinfekce). Ivanka Devátá má také vřelý vztah k Východním Čechám. Jejím otcem byl hudební skladatel a dirigent Antonín Devátý narozený ve Skutči, maminka byla dcera významného skutečského továrníka a ona sama prožila část svého dětství v Chrudimi.

Ivanka Devátá
Spustit audio