Operace gepardího mláděte

6. červen 2007

Složitou operaci dnes (5. 6. 2007) provedli veterináři ze Zoo Dvůr Králové Jiří Váhala a Lukáš. Nezodpovědný návštěvník vhodil do výběhu tří gepardích mláďat rok a půl starých potrhaný fotbalový míč.

Než jej stačili ošetřovatelky odstranit, sežralo zřejmě jedno ze tří mláďat - samička Bahati - velkou část míče. Přestala přijímat potravu a zvracela, proto bylo, po konzultaci zoologa Ericha Kočnera s veterináři, rozhodnuto o uspání zvířete. Po prohlídce a rentgenu se diagnóza potvrdila a byla ihned zahájena operace, která trvala přes hodinu. Během ní odstranili lékaři ze střev zvířete těsně za žaludkem neuvěřitelné množství kousků rozkousaného míče. Po zvážení bylo zjištěno, že zbytky váží 350 g.

Po operaci byla gepardice odvezena zpět na pavilon šelem, kde s ní ještě lékaři počkali do vyčerpání infuze. K večeru se začala probírat z narkózy a pokusila se postavit na nohy. Pokud bude ráno vše v pořádku, bude puštěna zpět ke svým sourozencům. Ti ji neustále hledají a volají jí typickým gepardím cvrlikáním. Možná, že již zítra dostane najíst, zatím ale pouze drobně nakrájené kousky masa s vajíčkem a trochou oleje. Příštích pár dnů rozhodne o životě samice Bahati. Je jisté, že pokud by se operace neprovedla a odložila byť jen o jeden den, zvíře by nemělo žádnou šanci přežít.

Krátce po operaci jsme se dozvěděli o úmrtí lachtana v Zoo Liberec z podobných příčin. V této souvislosti se obracím s důraznou žádostí na všechny návštěvníky zoologických zahrad, kteří by měli mít pozitivní vztah ke zvířatům: v žádném případě zvířata nekrmte, neházejte nic do výběhů, a to ani předměty dle vás vhodné na hraní. Pamatujte, že zvířata v zoo mají k dispozici vše potřebné a svým neuváženým jednáním (i když má třeba ty nejlepší úmysly) je můžete ohrozit na zdraví i životě.

autor: JMys
Spustit audio