Oprava křižovatky Koruna v Hradci Králové končí. Co to znamená pro dopravu v krajském městě?

15. červenec 2016

Doprava v Hradci Králové bude od začátku srpna opět plynulejší a město průjezdnější. V centru totiž skončí opravy křižovatky Koruna - práce na ní trvaly rok a hradecký magistrát stály víc než sto milionů korun. Termín dokončení a předání nového kruhového objezdu je stanoven na posledního července.

„Rekonstrukce okružní křižovatky u Koruny zahrnula plochu v rozsahu zhruba 20 tisíc metrů čtverečných. Tedy celé okolí, nejen samotnou křižovatku. Aktuální cena činí 111 milionů 622 tisíc 218 korun bez daně," říká Magdaléna Vlčková z královéhradeckého magistrátu.

Když práce před víc než rokem začínaly, měla radnice důležitou podmínku - a to aby místo bylo celou dobu průjezdné. A to stavební firma až na pár výjimek dodržela.

Čtěte také

Co je na křižovatce ještě potřeba dodělat, to dodává provozní ředitel dodavatelské firmy Jan Vítek: „Od začátku týdne probíhá finální fáze výstavby díla zahrnující realizaci zbývajících zpěvněných ploch v prostoru před vstupem do obchodního domu a v rpostoru samotné okružní křižovatky. Dále se realizuje centrální vodní prvek křižovatky, kterým je fontána situovaná v mezikruží stožárů okružní křižovatky. A probíhá instalace prvků mobiliáře."

Vizualizace přestavby křižovatky Koruna v Hradci Králové

Otevření křižovatky Koruna ale přinese i změny v hradecké městské dopravě - některé linky se totiž vrátí na své původní trasy. Říká Leo Sedláček z hradeckého dopravního podniku: „Především se vrátí do toho prostoru trolejbusové linky. To znamená linka číslo 2 a číslo 6. se vrátí na svoji trasu přes Gočárovu třídu. A také linka číslo 3 bude provozována trolejbusem v celé trase ze Slezského Předměstí do Kuklen a Plačic."

Až do dokončení prací ale musí řidiči i cestují městskou dopravou počítat s ještě většimi omezeními.

Křižovatka je totiž až do konce července, tedy do úplného otevření, jednosměrná. Průjezdná je jen z Gočárovy třídy směrem do Kuklen. V opačném směru se řidiči místu musí vyhnout přes ulice Za Škodovkou, Koutníkova a Antonína Dvořáka.

autor: zen
Spustit audio