Oprava za 150 milionů. Místo opuštěných bytů chtějí Pardubice atraktivní bydlení

21. září 2019 06:20

Pardubice opraví dva městské bytové domy v Husově ulici. Náklady město odhaduje na 150 milionů korun, využije i dotace. Investici dokončí odhadem v roce 2022. Domy mají pověst vyloučené lokality, o byty není zájem, což město chce změnit.

„Ročně na nájmech, které bychom potenciálně mohli za byty získat, ztrácíme 1,3 milionu korun,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

V domech je 91 bytů, 40 bytů má nájemníky, z toho deset rodin je ohroženo chudobou. Než město zahájí opravy domů, zřídí tam komunitní centrum pro děti, v současnosti pro něj hledá lektory.

Do dvou bytových domů město v minulosti moc neinvestovalo. Není tam dálkové vytápění, v domech nejsou výtahy. V říjnu by zastupitelé měli schválit peníze na projekt. Náklady na opravy architektonická studie odhaduje na 150 milionů korun.

Děti si hrají ve vnitrobloku domu v Husově ulici

Město chce čerpat dotace ze Státního fondu rozvoje bydlení nebo si vzít úvěr, který fond nabízí. Možností jsou i evropské dotace. „Samozřejmě bude nutné zapojit vlastní prostředky nebo úvěrové zdroje města. Podle modelu, který jsme si spočítali, se nám investice do 20 až 25 let vrátí,“ řekl Rychtecký.

Vzniknou i luxusní podkrovní byty

Domy by měly nabídnout 88 bytů, mezi nimi startovací byty pro mladé, sociální byty i luxusnější bydlení v podkroví. Nynějším nájemníkům město nabídne bydlení v jiných městských bytech, někteří se do opravených bytů zase vrátí.

Architekti navrhli změny dispozic bytů. Dnes tam jsou pouze malometrážní byty. Nově se počítá také s byty 3+kk a podkrovními byty. Každý vchod bude mít výtah, některé byty budou mít balkony.

„Všechny byty budou zateplené, vyměníme okna. Budou napojené na opatovickou elektrárnu, to znamená na standardní vytápění. Architekti počítají s průchodem domů do zadní části, čímž se otevře celá lokalita, která je za nimi,“ dodal Rychtecký.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související