Opravy rybníka Farář v Bítovanech na Chrudimsku odhalily historické potrubí

30. duben 2014

Při opravách hráze rybníka Farář v Bítovanech na Chrudimsku objevili dělníci vzácné historické potrubí ze dřeva. Jeho stáří určí speciální testy. Rybník patří mezi přírodní památky s výskytem několika ohrožených druhů rostlin i živočichů.

Překvapení v podobě původního potrubí svědčí o tom, že rybník Farář je mnohem starší, než se předpokládalo.

„Pod dřevěným potrubím, o kterém jsme věděli, které je z jedlového dřeva a ze kterého byly odebrány vzorky na určení jeho stáří, bylo ještě o 40 centimetrů hlouběji nalezeno daleko starší, pravděpodobně dubové, už v podstatě zkamenělé potrubí, takže se domníváme, že rybník je velice starý,“ vysvětluje Vlastimil Peřina z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Starosta Bítovan Jaromír Pražan odhaduje, že jedlové potrubí pochází z poloviny 19. století, dubové je podle něj možná o dalších 200 let starší. Potrubím ale nálezy v rybníku Farář nekončí.

„Pod objekty stavidla bylo takové trámové zařízení, kterému se v silničním stavitelství říká hatě. Některé z dílů se podařilo vyzvednout, uchovat a věříme, že se nám podaří rekonstruovat alespoň část zpevnění,“ popisuje Pražan.

Vodní nádrž v Bítovanech existovala pravděpodobně už v 17. století. Zpevnění hráze rybníka, umístění nového stavidla a jezu vyšlo na 4 miliony korun.

autoři: sib , kop
Spustit audio