Opravy Wonkova mostu v Pardubicích začnou příští rok na jaře

7. září 2021 09:55

Wonkův most v Pardubicích se dočká opravy, práce by měly začít na jaře příštího roku. Mohly začít letos, ale kvůli dalším silničním stavbám by nastal v krajském městě dopravní kolaps. Most přes Labe má co do četnosti aut parametry dálnice.

Rekonstrukci kraj připravuje od roku 2017. „Technické řešení rekonstrukce umožňuje obousměrný provoz, na mostě budou čtyři jízdní provizoria. Mostem projíždí přes 200 autobusových linek denně a za 24 hodin prostorem projede 22 000 vozidel, to je dálniční provoz,“ řekl ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec.

K opravě mostu je hotová dokumentace, silničáři mohou brzy vypsat soutěž na zakázku. Němec očekává, že začátkem stavební sezony se bude stavět, to znamená v dubnu nebo květnu.

Jedno z lan ve Wonkově mostě poškodila koroze

Opravy budou velmi náročné, na hraně současných technických možností, bude se měnit 19 poškozených lan uvnitř mostu, dodal. „Před mostem a za mostem, kde jsou upnutá lana, se udělá umělá rýha, tři metry hluboká, pět metrů široká, to bude nástupní prostor, odtud se budou lana odřezávat a vyměňovat. Je to operace technických možností dnešní doby,“ řekl Němec.

Lano za 9 milionů

Výměna jednoho lana vyjde na devět milionů korun, všech 19 tak bude stát přes 170 milionů korun, další náklady si vyžádají přípravné a dokončovací práce. Podle Němce dotační peníze na opravy mostů kraj získá. „Pokud se týká financování, myslíme si, že bude zajištěné. Stát pro letošní rok na mostní program vyčlenil 750 milionů korun, příští rok to bude 1,5 miliardy korun. My jsme dostali 46 milionů korun, příští rok dostaneme jednou tolik,“ řekl Němec.

Most pochází z 50. let minulého století. Je stavěný z předpjatého betonu, který má v sobě ocelová lana. O závadách lan se ví od roku 2017. Most má za sebou rekonstrukci v letech 2005 a 2006. Kraj nechával za 220 milionů korun opravit betonovou konstrukci mostu.

autoři: Drahomíra Bačkorová , Honza Ptáček | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související