Oranžové chutná nejlíp. Rajče Sungold vyhrálo v hitparádě chutí

7. září 2022

Sezóna rajčat se letos podle pardubického zahradníka Františka Hlubockého vyvedla. Teď je potřeba zajistit, aby včas dozrály ještě zelené plody. Rajčatům totiž trvá třicet dnů, než se z květu vyvine plod. U paprik je to dokonce čtyřicet a více dnů.

„To, co celé léto zakazuju, teď doporučuju. Ostříhejte celé vršky rajčat i s květy, ty už vám nedozrají. A vezměte to i s většinou listů. Hlavně oberte ty, které stíní ještě zeleným plodům. Potřebují teď maximum slunečních paprsků, aby dozrály. Navíc mokré listy by mohly na plody přenést plísňové choroby,“ radí zahradník a doporučuje hlavně ochutnávat a hodnotit různé druhy vypěstovaných rajčat. U něj na celé čáře letos vyhrála novinka Sungold.

Rajče Sungold F1 je raná tyčková odrůda s extrémně sladkými a šťavnatými plody. Má velký výnos a je odolná vůči nemocem. „Nelituju, že jsem dal deset korun za jedno semínko, stálo to za to, všechny mi vzešly. Plod nejdříve zežloutne, ale to není ještě čas na sklizeň. Počkejte si, až získá oranžovou barvu podobnou zapadajícímu slunci. A pozor, jedná se o F1, to znamená, že nelze přesévat a uchovat semena pro příští rok. To byste byli zklamaní chutí, která je neopakovatelná,“ upozorňuje František Hlubocký.

Spustit audio

Související