Ořešáky likviduje vrtule. Úklid pod stromem pomůže jen částečně

19. říjen 2021

Zahrádkáře trápí nový druh škůdce, který ničí vlašské ořechy. Je to vrtule ořechová. Začala se vyskytovat před čtyřmi lety na jihu Moravy. Teď už se zabydlela v celém Česku.

„Dlouho jsme se domnívali, že za černáním slupek vlašských ořechů a jejich předčasným opadem, je houbová choroba phytophthora. Nakonec se zjistilo, že za nemocnými ořešáky vězí moucha, která se k nám dostala dovozem z jihu,“ upřesňuje zahradník František Hlubocký.

Vrtule navrtá oplodí. Houba zkázu dokoná

Vrtule ořechová naklade vajíčka do zelené slupky oplodí vlašského ořechu. A právě tam se vyvíjí malý červíček, který vykusuje oplodí a vykousanými otvory pak vniká do plodu parazitická houba phytophthora, která dokoná dílo zkázy. Mladé ořešáky neudrží své plody, ty opadají. I plody na starších ořešácích opadávají s černou slupkou.

Ořešák královský roste už od doby bronzové ve střední Evropě

„Co s tím? Vezměte si rukavice a černou slupku odstraňte. Pod ní uvidíte malého bílého červíka. Pokud budete mít štěstí, jádro ještě nebude příliš znehodnocené. Jinak všechno špatné, co můžete, odstraňte, spalte nebo vyhoďte do popelnice, hlavně nenechávejte dlouho na pozemku. Problém je v tom, že červík zaleze do země pod ořechem, zakuklí se, na jaře vyletí a celý cyklus se opakuje,“ vysvětluje zahradník.

Pomůže cukr v postřiku?

Pod ořechem udržujte naprostou čistotu, nemocné ořechy odstraňujte. Někteří zahrádkáři doporučují klácení ořechů, dokud jsou zelené, ale není to úplně dobré řešení, protože jádra sice uchrání, ale nebudou zralá. Chemický postřik by sice dobře fungoval, ale na dospělém ořechu je kvůli jeho velikosti takový postup nemyslitelný. Pokud máte ještě mladý ořech, můžete postřik aplikovat.

Někteří zahrádkáři zkoušejí do postřiku přidat trochu cukru. Většina matek vrtule ořechové se nachytá právě na sladký, ale otrávený cukr. Vrtule ořešáková je velice podobná vrtuli, která způsobuje červivost třešní.

Spustit audio

Související