Otužování je radost. A umí i pomáhat, lákají na akci do Švihova otužilci z Chrudimska

15. říjen 2021

Kuchař, cukrářka a ředitelka mateřské školy mají společného koníčka - otužování. Jejich společné koupání začalo v době koronaviru. Kuchař René Salaquarda se po uzavření své restaurace poprvé odhodlal vlézt do studené vody v jednom z lomů na Chrudimsku. Vyplavená dobrá nálada ho natolik okouzlila, že ke koupání strhl další lidi. Po roce má skupina kolem čtyřiceti členů a oficiální název - Otužilci L.p.2020-Chrudimsko.

„Otužujeme se pro zdraví a lepší náladu, kterou otužování rozhodně přináší,“ říká cukrářka Regína Gauglitz. A nejen to. Otužilci z Chrudimska chtějí zkusit i něco navíc. V neděli 17. 10. pořádají benefiční akci Otužujeme se pro Káťu.

Přijďte se tužit k lomu Švihůvek

V neděli 17. 10. se koná benefiční akce Otužujeme se pro Káťu. Káťa je 26letá dívka, která je upoutaná na invalidní vozík. K tomu, aby si mohla protáhnout svaly, které při sezení na vozíku nepoužívá, potřebuje rehabilitační přístroj motomed. A právě na koupi přístroje může přispět každý, kdo si v neděli udělá výlet k lomu Švihůvek u obce Švihov na Chrudimsku.

Otužilci Regína Gauglitz a René Salaquarda

Dáša Krčilová učila Káťu před lety ve školce. Zná dobře celou rodinu a ví, že rehabilitační přístroj by Kátě velmi pomohl. A tak se rozhodla jednat.

„Napadlo mě, že bychom mohli pro Káťu uspořádat otužování. Pozvali bychom lidi, kteří to chtějí s námi zkusit a přitom vybrali nějaké peníze. Ten nápad jsem sdělila ostatním otužilcům při jednom našem nočním úplňkovém otužování na lomu Švihůvek. Bylo to přesně v 1:55. Člověka, když je naplněný endorfiny, prostě napadají takové věci. Nápad byl přijat bez podmínek. Tak přijďte,“ zve k lomu Švihůvek Dáša Krčilová.

Otužilci zvou do ledové vody a na buřty

Otužování pro Káťu začíná ve 14 hodin, ve 14:30 začne otužování nováčků, kteří budou chtít do studené vody vlézt. Následovat bude dražba fotoobrazu Jana Kočího z Heřmanova Městce. O půl čtvrté uvidíte ukázky práce se psy, chystají se i závody a dílničky pro děti i dospělé.

„Budeme barvit perníčky, malovat na kamínky, ohřát se můžete v sauně na kolech, jako občerstvení budeme podávat horký mošt, upečeme buřty,“ láká cukrářka Regína Gauglitz.

Spustit audio

Související