Ovocnáři na východě Čech čekají špatnou úrodu. Kroupy zasáhly sady, které na jaře unikly mrazům

11. červenec 2017

Jarní mrazy a krupobití z konce minulého týdne budou mít na svědomí zřejmě jednu z nejhorších ovocnářských sezón v kraji. Pěstitelé odhadují ztráty na stovky tisíc korun. Jak dodává předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík, kroupy zasáhly často lokality, kde se podařilo alespoň částečně sady uchránit na jaře před jmrazy.

S předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem procházíme jeden ze sadů na Jičínsku. A právě část z něj poškodily kroupy: „Vidíte, že na každém jablku je poškození od krup. Většinou to jablko má tři, čtyři i pět úderů od krupobití. Někde je i proseklá slupka. Což znamená, že tady nám ta jablka začnou zahnívat a nebudou dobrá vůbec k ničemu. Takže je budeme muset úplně vyhodit."

Martin Ludvík vysvětluje, co bude s méně poškozenými jablky dál: „Ta, která jsou poškozená, ale nemají proseklou slupku, tak ta budou určena jen ke zpracování. Protože už nesplňují parametry a požadavky, abychom je mohli prodávat jako konzumní jablka. Nejčastější je zpracování na mošty, nebo takzvané jablečné koncentráty. A pro pěstitele to ovšem znamená, že za taková jablka dostanou čtvrtinovou cenu, než kdyby ta jablka byla nepoškozena."

Co se to tedy vlastně minulý týden v pátek stalo?

„Minulý týden v pátek bylo poměrně rozsáhlé krupobití, které se táhlo až někde od Liberecka až po Hradec Králové, skoro až po Pardubice. To jsou zrovna oblasti, kde je řada ovocnářů. Takže byli poškozeni pěstitelé na okresech Semily, Jičín a Hradec Králové. Jsou poškozeny především jablka. Některé pěstitele to zasáhlo ještě při dokončování sklizně třešní, což je samozřejmě také problém. Jsou to měkké plody, které začnou okamžitě zahnívat a jsou nepoužitelné. A poškodilo to i některé další druhy ovoce, jako jsou například švestky."

Čtěte také

Vidíme, že velká část sadu je pokrytá ochrannými sítěmi. Ale je tu i velká část, která je volně v terénu. Dá se říci, jaké ty škody tady konkrétně budou?

„Já bych to zobecnil. Dá se říci, že máme-li na jednom hektaru 30 tun jablek, což je takový průměrný výnos, vezmete-li k tomu takovou částku třeba 10 korun, tak je 300 tisíc korun hodnota těch jablek. A tady jsou tři čtvrtiny jablek poškozeny, tedy většina půjde na zpracování za řekněme čtvrtinovou cenu. Tak se dá říci, že tady je na jednom hektaru škoda přes 200 tisíc korun," vysvětluje Martin Ludvík.

Ovocnáři na východě Čech čekají špatnou úrodu. Kroupy zasáhly sady, které na jaře unikly mrazům

Na jaře vás postihly velké mrazy, teď do toho v některých oblastech krupobití. Jak vidíte tu letošní ovocnářskou sezónu tady na Jičínsku?

„Je to poměrně nepříjemné. Dokonce bych řekl, že ty kroupy postihly více ty pěstitele, kteří unikli těm mrazům. O to je to samozřejmě nepříjemnější," říká Martin Ludvík.

Dá se nějak hodnotit, zda to bude jedna z těch nejhorších sezón? Jak to vidíte?

Ovocnáři na východě Čech čekají špatnou úrodu. Kroupy zasáhly sady, které na jaře unikly mrazům

„Uršitě ano, ale zejména z důvodu těch jarních mrazů. Tam jsou škody za Českou republiku vyčísleny zhruba na půl miliardy korun. To riziko jarních mrazů je nepojistitelné. Otázka krupobití, tam má pěstitel ještě možnost se u některých z komerčních pojišťoven pojistit," doplňuje Martin Ludvík.

Bude tedy české ovoce vůbec na trhu? Bude ho dostatek?

„České ovoce určitě bude. Viděli jsme výsadby, které máme pod těmi protikroupovými sítěmi. V České republice jich je několik tisích hektarů. Takže tam je ovoce v dobré kondici. A škody z krupobití nejsou tak plošné, jako nám způsobují jarní mrazy. Ale ovoce bude o něco méně. Těžko odhadovat. Bude to zřejmě v té konzumní kvalitě minimálně o jednu třetinu méně," dodává předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík.

autor: par
Spustit audio