Označení jízdního kola čipem

4. květen 2005
Trendy

Snad každému v životě už něco ukradli. Nejčastěji se kradou peněženky, poměrně úspěšně je však dohánějí bicykly. Kradou se kola silniční, horská, tracková i dětská. Jsou mezi nimi výrobky drahé i tak zvané ?plečky". Kolo vám odcizí v noci ze sklepa za svitu měsíce, ale i za bílého dne na frekventované ulici. Nejlepší obrana proti odcizení je asi žádné nemít. To ale není moc praktické.

V Chrudimi proto od května rozjeli nový projekt, který by měl zlodějům alespoň trochu znepříjemnit život. Nový trend se jmenuje čipování kol a více se o něm můžete dovědět z následujícího příspěvku.

Nenechavcům se tam snaží znepříjemnit život více než v minulosti. Dříve kola policisté začali označovat jakousi registrační značkou. Potvrdil to velitel chrudimské policie Roman Červenka.

Červenka: Evidovali jsme kola na vnitřní úrovni, zájemci nemuseli nic platit, pouze přinesli potřebné papíry, obdrželi technický průkaz a data jsme zanesli do naší vnitřní databáze. V případě kontroly kol jsme speciální raznicí dávali čísla s emblémem města na jakékoli části kola.

Problémem bylo, že cejch, který byl vytlačen, mohl rám bicyklu znehodnotit.

Červenka: Měli jsme dva takové případy a ty nás přiměly k tomu, že jsme začali hledat jiné řešení.

Pomohla firma Krimistop, kola se začala čipovat. Chrudim se tak stala druhým městem po Praze, kde si může majitel nechat zanést do svého dopravního prostředku speciální čip.

Červenka: Zavedeme ho také přes internetovou databázi, kde bude upřesněn, bude se jednat o podobné propojení s policií jako při odcizení vozidla či hledání pohřešované osoby, fotodokumentaci zavedeme také.

Pokud někdo v minulosti ukradl kolo v Chrudimi a odvezl třeba do Prahy, mohla policie těžko jeho odcizení vypátrat.

Červenka: V současné době bude zaveden čip, který se přečte přes speciální čtecí zařízení a pokud bylo tady kolo odcizeno, tak v jiném městě se na to lehce přijde.

Celá registrace kola je záležitostí okamžiku.

Červenka: Jestliže občan bude mít zájem o to, aby jeho kolo bylo trochu střeženo, tak je k tomu čip jediná a kvalitní možnost.

Úspěšnost nalezení kola se díky takovému opatření radikálně zvyšuje.

autor: KUB
Spustit audio

Více z pořadu