Ozvěny dne 19. listopadu 2008

19. listopad 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Velká část reformy zdravotnictví našla u ministrů podporu

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Velká část reformy zdravotnictví, tak jak je připravil šéf zdravotnického resortu Tomáš Julínek, našla u ministrů podporu. Vláda zatím neposvětila zákon o veřejném zdravotním pojištění. Ze Strakovy akademie se vrátila Václava Vařeková.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Zákon o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách a o záchranné službě. Tyto body si už ministři v programu jednání vlády odškrtli jako schválené. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek do nich zapracoval výhrady svých koaličních partnerů a ti pro ně ruku zvedli. U čtvrtého zákona o veřejném zdravotním pojištění, který například vymezuje, které zákroky nám zaplatí pojišťovny a za co si naopak budeme muset připlatit ale koalice zatím dohodu nenašla. Lidovcům a zeleným vadí, že návrh přesně nedefinuje takzvanou nadstandardní péči.

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
My jsme připraveni v různých alternativách tuto definici doplnit, zpřesnit a očekáváme návrhy do pondělí od svých koaličních partnerů, protože v sobotu nebyli schopni formulovat přesně, co má tam být, aby byli uspokojeni.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Říká ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Jeho kritik stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath ale nevidí jako šťastné řešení nadstandardní péči tímto způsobem uzákonit.

David RATH, stínový ministr zdravotnictví /ČSSD/:
Asi nejhorší pro pacienty je zavádění těch chudinských standardů, Julínek a ODS by si přáli, aby lidé dostávali jen tu nejlacinější zdravotní péči, která mnohdy nemusí být zdaleka nejlepší.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
K definici nadstandardní péče se vláda vrátí v pondělí. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Světu dochází trpělivost s řáděním somálských pirátů

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Osm unesených nákladních lodí za posledních dvanáct dní, taková je bilance somálských pirátů. Světu už dochází s jejich řáděním trpělivost. V oblasti už operují Britové i Rusové a do boje s piráty se chce nově zapojit i Německo. Indie dnes oznámila, že její křižník potopil mateřskou loď námořních lupičů.

Jaromír MAREK, redaktor:
Ke střetu došlo poblíž somálských břehů, mluvčí indického námořnictva /nesrozumitelné/ popsal incident.

mluvčí indického námořnictva:
Vyzvali jsme plavidlo, aby zastavilo, namísto toho posádka člunu zahájila na naši loď palbu. Tu jsme opětovali.

Jaromír MAREK, redaktor:
Včera byli somálští piráti úspěšnější, když unesli hned dvě obchodní lodě, řeckou a hongkongskou. Dosud největší kořistí se stal saúdskoarabský tanker s nákladem ropy na více než sto milionů dolarů, dnes začali jeho majitelé vyjednávat s únosci o výši výkupného. Letos unesli piráti somálských vodách čtyři desítky lodí, čtyřikrát víc než před dvěma lety. Jen výhody z výkupného se odhadují na třicet milionů dolarů. Jaromír Marek, Radiožurnál.

Změny ve společné zemědělské politice Unie

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Reforma systému přímých zemědělských dotací by měla být mírnější, takový názor zazněl z Evropského parlamentu, kde jeho poslanci schválili změny ve společné zemědělské politice Unie. Ty by ale neměly být hlavně vůči velkým farmám tak tvrdé, jak to navrhla Evropská komise. Europoslanci žádají mírnější snižování přímých dotací pro zemědělce.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Původní návrh Evropské komise počítá s tím, že by se zemědělcům, kteří dostávají více než pět tisíc euro ročně, tyto dotace snížily. Nejdříve o pět procenta, během dalších čtyř let až o třináct procent. Europoslanci ale navrhují mírnější škrty. Měly by se zastavit na sedmi procentech. Žádají také mírnější přístup k velkým farmám. Evropský parlament má v tomto případě pouze funkci konzultační a jeho mínění není pro rozhodnutí ministrů zemědělství Uunie nijak závazné. Nepochybně ale k němu přihlédnou. Právě totiž o reformě společné zemědělské politiky jednají v Bruselu, tam se očekává zdlouhavý a tvrdý boj států s převahou velkých farem včetně České republiky za mírnější krácení dotací. Z Evropského parlamentu Pavel Novák, Český rozhlas, Štrasburk.

Rozhodování o změnách společného zemědělské politiky provázely protesty

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Rozhodování o největších změnách společného zemědělské politiky za posledních pět let provázely protesty osmi až deseti tisíc rozhořčených zemědělců. Ti obklíčili budovu Evropské rady v Bruselu a zkomplikovali život řadě lidí, kteří se chtěli dostat z budovy ven. Značnou část manifestujících tvořili polští zemědělci a jejich italští kolegové. Vedle nich byli přítomni Lotyši či Němci.

Proces s muži obviněnými z vraždy Anny Politkovské veřejný nebude

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Pozůstalí po zavražděné ruské novinářce Anně Politkovské odsoudili rozhodnutí moskevského soudu uzavřít proces s obviněnými veřejnosti. Novinářku listu Novaja Gazeta, která otevřeně kritizovala politiku Kremlu zejména v Čečensku, zastřelili nájemní vrazi před dvěma roky přímo v jejím domě v centru Moskvy.

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka:
Soudce hlavního moskevského vojenského tribunálu Jevgenij Zubov změnil názor pouhé dva dny po začátku původně veřejného procesu s muži obviněnými z podílu na vraždě investigativní novinářky. Odůvodnil ho tím, že porotci údajně odmítli vejít do soudní síně za přítomnosti médií. Rodina Politkovských i její právníci rozhodnutí kritizují, veřejný proces je podle nich jedinou možností, jak se v politicky citlivém případu domoci spravedlnosti. Tři muži, kteří stojí před soudem, ale nejsou obviněni přímo z vraždy. Dnes před porotou odmítli svou vinu. Kritikové a bývalí kolegové Anny Politkovské poukazují na to, že vyšetřování neobjasnilo klíčové otázky, především kdo si likvidaci nepohodlné novinářky objednal. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Česku hrozí největší možné občanské nepokoje

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Česku prý hrozí největší možné občanské nepokoje. Podle člena vládní rady pro záležitosti romské komunity Cyrila Koky je může odstartovat nejen eskalace násilností extremistů, tak jak jsme toho byli svědky v pondělí v severočeském Litvínově, ale i přístup vlády, která situaci, jak říká Koka, podceňuje. Žádá proto, aby ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková zvážila své setrvání ve funkci. Ta ovšem s jeho výtkami nesouhlasí. Podle Stehlíkové je povinností vlády nejen pracovat na sociálním začleňování Romů, ale současně i zajišťovat ochranu majetku a života občanů a této povinnosti v pondělí podle ní beze zbytku dostála.

Džamila STEHLÍKOVÁ, ministryně pro lidská práva a menšiny:
V události jak 17. listopadu, tak v události o měsíc dřív ukázali, že Policie České republiky zvládla brilantně svojí roli a nedošlo k jedinému střetu mezi příslušníkem extremistů a obyvatelem sídliště. A věřím, že to co naše společnosti potřebuje, je především vnitřní soudružnost. Nikdo si nepřeje nárůst napětí a nevraživosti.

Česko přitvrzuje v legalizování pobytu Vietnamců

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Česko přitvrzuje v legalizování pobytu Vietnamců. Ministerstvo zahraničí minimálně do konce roku zastavuje vydávání dlouhodobých víz, zdůvodňuje to tím, že Vietnamci často zneužívají pobyt u nás a předkládají padělané dokumenty. Co k tak razantnímu kroku náš stát vede, nezhorší to naše dosud dobré vztahy s touto asijskou zemí? Na to se budeme ptát v dnešním Radiofóru Tomáše Haišmana z ministerstva vnitra a předsedy Českovietnamské společnosti Marcela Wintera.

Obvinění libereckých městských zastupitelů z porušování pravidel při správě cizího majetku

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Třiadvacet libereckých městských zastupitelů čelí obvinění z porušování pravidel při správě cizího majetku. Jako první o tom informoval server Noviny.cz. Důvodem obvinění je hlasování zastupitelstva z loňského dubna, při kterém zastupitelé schválili bez výběrového řízení prodej dvou pozemků soukromým osobám pod cenou. Na netransparentnost prodeje upozornil zastupitel za Stranu pro otevřenou společnost pro Liberec Jiří Šolc. Ten hlasoval proti kvůli tomu, že metr čtvereční stavebních pozemků vyšel na necelých čtyři sta padesát korun.

Jiří ŠOLC, zastupitel za Stranu pro otevřenou společnost pro Liberec:
Když si soukromá osoba půjde a bude chtít koupit pozemek, na kterém se dá stavět rodinný dům, tam prostě v územním plánu není žádný problém, proč by se to nedalo stavět, tak takový to pozemek se dneska nebo i před tím rokem bude pohybovat řádově kolem osmnácti set až dvou tisíc korun za metr čtvereční, to jsou naprosto reálné ceny. Řekl bych, že dneska možná bude ještě dražší.

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Město Liberec mohlo podle Jiřího Šolce za pozemek získat čtyři a půl milionu korun, zastupitelé napříč politických spektrem kromě Strany pro otevřenou společnost ale odhlasovali cenu o tři miliony korun nižší jak nám řekl primátor Liberce Jiří Kittner z ODS, zastupitelé už podali proti obvinění stížnost.

Jiří KITTNER, řekl primátor /ODS/:
Já to beru jako pokračování politického boje. Je pravda, že nám je vytýkáno, že jsme prodali bez výběrového řízení za cenu podle interního předpisu. Tak to z různých důvodů probíhají desítky majetkoprávních operací. Mimo jiné se takto třeba prodávají byty nájemníkům, takže já si myslím, že lze očekávat, že nyní bude podáno několik desítek trestních oznámení na podobný postup a co je daleko horší, myslím si, že zastupitelé již pro podobné věci nebudou hlasovat.

Českem se prožene silný vítr

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Českem se prožene silný vítr foukat má od dnešní půlnoci až do sobotního rána. Meteorologové lidem radí zabezpečit okna, skleníky, lehčí věci a ukotvit stavební jeřáby. Lidé by také neměli, pokud nemusí, chodit poblíž starších budov a v blízkosti větších stromů. Je třeba také dávat pozor na možnost pádu drátů elektrických rozvodů. Nejsilněji by mělo foukat na hřebenech hor. Radiožurnálu to potvrdil Dušan Čičman z královéhradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Dušan ČIČMAN, královéhradecká pobočka Českého hydrometeorologického ústavu:
Na většině území se bude vyskytovat silný vítr kolem osm až dvanáct metrů za sekundu, v nárazech a na horách patnáct až dvacet pět metrů za sekundu, ojediněle na hřebenech hor až třicet metrů za sekundu, což je nějakých sto deset kilometrů za hodinu.

Irská taneční show v Ostravě

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Na irskou taneční show zve dnes v devatenáct hodin Dům kultury města Ostravy. Scénický tanec doplní na pódium také irské balady, originální kostýmy, videoprojekce a světelné efekty, kromě tanečníků se představí také zpěvačka Lucie Černíková.

Lucie ČERNÍKOVÁ, zpěvačka:
Jedná se o taneční irskou show, ve které je vlastně v popředí irský step, který je velice náročný, a tento step ovládá soubor, který si říká Rinceoiri, neboli řecky tanečníci. A je to vlastně sedmnáct tanečníků plus hudební nebo pěvecká složka, jsem tam já jako zpěvačka, uvedu několik písní, které provázejí taky ten příběh.

autor: dkf
Spustit audio

Více z pořadu