Pacienti s Alzheimerovou chorobou se musí z Lázní Bohdaneč odstěhovat

6. říjen 2015

Když letos v březnu s velkou slávou otevíraly Léčebné lázně Bohdaneč nové centrum spokojeného stáří, nikdo netušil, že to bude jen na krátko. Po pár měsících ale pobytové středisko pro lidi trpící Alzheimerovou chorobou nečekaně končí.

Vedení léčebných lázní tvrdí, že Centrum spokojeného stáří zavírá kvůli nedostatku středního personálu. Citelně chybí kvalifikované zdravotní sestry a lázně by kvůli tomu pacientům nemohly zajistit odpovídající 24hodinovou péči.

Sestry nejsou

To, že chybí zdravotní sestry napříč celým zdravotnictvím, není žádným tajemstvím, jejich nedostatkem se zabývá už i Pardubický kraj, jím zřizované nemocnice shánějí zdravotní sestry také velmi těžce. V případě bohdanečského centra stáří už ale vidíme důsledky přímo v praxi.

Čtěte také

V lázních momentálně dostává péči 30 lidí s Alzheimerovou chorobou, zůstat v centru stáří budou moct nanejvýš do konce letošního roku. Vedení lázní ale všem nabídlo přesun do stejně zaměřené pobočky ve Svobodě nad Úpou, která má dostatek míst i personálu. Někteří ale nabídku odmítají, protože městečko Svoboda je hodně daleko a mnozí příbuzní by tam nemohli dojíždět, a tak si klienti budou muset místo hledat jinde.

Centrum spokojeného stáří vzniklo přestavbou jednoho z lázeňských pavilonů, stavební práce stály 66 milionů korun a lázně se kvůli tomu musely zadlužit. Podle ředitele lázní Jiřího Vitíka ale nejde o vyhozené peníze.

Jiří Vitík

Centrum spokojeného stáří funguje v tzv. bílém pavilonu, je to moderně opravený lázeňský dům ze 70. let, který původně sloužil k léčebným pobytům zaměstnanců pardubické Synthesie. Až z něj staří a nemocní odejdou, měl by dál sloužit lázním jako klasická ubytovna pro lázeňské hosty.

autor: wol
Spustit audio