Padají větve. Do zámeckého parku ve Slatiňanech nikdo nesmí

15. únor 2018 10:35

Zámecký park ve Slatiňanech na Chrudimsku je uzavřený, začala velká obnova celého areálu. Arboristé začali kácet stromy, které jsou poškozené, nemocné, nebo se nehodí do zahradnického plánu, jak by mělo místo vypadat. Nejsou to žádné kosmetické změny, pily se zakousnou do několika stovek vybraných kusů.

Zákaz vstupu platí pro celý zámecký park. Uzamčená je takzvaná Klapačka, to je brána ve směru od Kočičího hrádku. Na ostatních přístupových cestách jsou zase umístěné tabulky s informací, že by se teď lidé měli parku vyhnout. Návštěvníkům, kteří nebudou respektovat zákaz vstupu, hrozí zranění od padajících kmenů nebo větví.

Slatiňany zámecký park, zátočina jezírka uprostřed vzrostlých druhově pestrých dřevin

Jako první jsou na řadě nemocné stromy, nebo ty, které poškodila vichřice, mají ulámané větve nebo se do nich pustil kůrovec. V plánu je také kácení náletů, tedy dřevin, které se časem uchytily na místě, kam nepatří - třeba javory zatoulané mezi skupinu modřínů.

Celá obnova zámeckého parku mu má vrátit podobu ze začátku minulého století. Podle kastelána Jaroslava Bušty zahradníci navrhli do detailu promyšlené dílo s jasnými pravidly, kde jaký strom nebo keř bude stát, a tahle kompozice se časem a zanedbanou údržbou začala vytrácet.

Zákaz platí do odvolání

První vlna prací by měla být hotová na jaře, ale práce v parku budou pokračovat dál. Součástí obnovy totiž budou i rekonstrukce cest, oprava takzvaného dětského hospodářství nebo odbahnění jezírka. I to bude znamenat částečné omezení přístupu do parku.

Spustit audio