Paličkování nebo gymnastika? V pardubickém Seniorcentru najdete koníčka, který vás udrží nad vodou

4. prosinec 2017

Pardubické Seniorcentrum nabízí řadu aktivit a má dveře otevřené pro každého. Jóga, angličtina nebo zpívání, to je jen krátký výčet nabízených kroužků.

Lektorka gymnastiky v Seniorcentru Pardubice Věra Tlapová si udržuje mozek luštěním křížovek a sudoku. Ale zásadní je pro ni tělesná aktivita. Umí zvolit takové cvičení, které je vhodné i pro starší gymnastky.

„To byste žasli, co všechno moje cvičenky dokážou. Přemet a most sice už nezvládneme, ale ruce na zem položíme, i když je nám přes sedmdesát, “ pochvaluje si.

Důležité pro pozitivní vývoj psychiky seniora je, udržet si své koníčky i v důchodu. A klidně začít s něčím novým. Není nic horšího, než se plést do života dospělým dětem a trápit se tím, že si život zařídily po svém. „Pohlídat vnoučata, to ano. Ale člověk musí mít pořád své vlastní zájmy, svůj vlastní život, který ho naplňuje a baví,“ shodují se pardubické seniorky Věra Tlapová a Eva Šrutová. 

Eva Šrutová procvičuje mozkové závity díky paličkování

„Paličkování je pro mě velký kůň. Ještě když jsem chodila do zaměstnání, tak jsem si koupila věci na paličkování. Dala jsem to do skříně a řekla jsem si, že až půjdu do důchodu, vytáhnu herduli a naučím se paličkovat. V září 1998 jsem šla do důchodu a v říjnu jsem začala paličkovat,“ říká Eva Šrutová. Po skoro dvaceti letech vede kroužek paličkování v Seniorcentru Pardubice a stále se zdokonaluje.

V Seniorcentru Pardubice mají dveře otevřené pro každého

Pokud je vám šedesát a víc, můžete se přihlásit do některého z nabízených kroužků. „Například do kroužku paličkování se může přihlásit kdykoliv kdokoliv. Ale chce to trpělivost. Nejprve je potřeba zvládnout základy, ale pak už to jde jako po másle,“ říká Eva Šrutová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.