Pálivost ředkviček ovlivníte dobou výsevu. Důležitá je i zálivka

17. květen 2021

Konečně můžeme být v přírodě víc než doma. Na zahradách je hromada práce a také jinde venku už to žije, všechno pučí a kvete. Jak se postarat o plodiny v tomto období?

Květen je jeden z nejdůležitějších měsíců v roce pro každého zahrádkáře, který si chce vypěstovat nějaké dobroty. Co všechno se už dá sklízet a co bychom naopak měli zasadit? Na to se Zdeněk Novák zeptal v Klubu Rádia Junior zahradníka a floristy Františka Hlubockého.

Chcete ředkvičky, které nepálí?

Určitě jste se už někdy setkali s tím, že některá červená ředkvička pálí a jiná ne. Čím to je? Že by snad jiná odrůda? Podle Františka to tak není. U červených ředkviček totiž záleží, v kterou dobu rostly a jaké bylo počasí.

Zahradník František Hlubocký

Ředkvička je rostlina krátkého dne. To znamená, že se seje brzo, dokud jsou dny krátké, a sklízíme ji právě teď v květnu. Musíme ji vydatně zalévat, aby byla šťavnatá a méně pálila. Když ji vysejeme později a poroste v teplých dnech, bude štiplavější.

Zapomněli jste vysít? Další šance je v srpnu

Kdo tedy na ředkvičky zapomněl, ale nechce je pálivé, měl by si počkat. František radí znovu zasít až v polovině srpna.

Úrodu ředkviček pak sklidíte na podzim někdy v říjnu, kdy už jsou chladné noci, krátké dny a ředkvičky budou zase méně pálivé.

Zajímají vás další tipy zkušeného zahradníka a floristy? Poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Zdeněk Novák , kpe
Spustit audio

Související