Památník obětem internace se musí odstěhovat z kláštera na Hoře Matky Boží

4. září 2019 10:15

Poutní místo na Hoře Matky Boží čeká velká rekonstrukce, během které by mělo vzniknout lepší zázemí pro návštěvníky. Po rekonstrukci už v klášteře nebude místo pro Památník obětem internace, který se přesune do bývalého gymnázia.

V 50. letech minulého století komunistický režim využil klášter jako jedno z míst pro internaci řeholníků z různých církevních řádů. Ti pak byli nucení pracovat a žít v často nelidských podmínkách. Tuto temnou kapitolu historie nejen hedečského kláštera připomínal přímo v areálu posledních 10 let památník.

Poutní místo teď čeká velká rekonstrukce. Po jejím dokončení už pro Památník obětem internace nebude v klášteře místo, protože původní domeček se změní na návštěvnické centrum. Duchovní správa provozovatelům památku nabídla náhradní místo přímo v areálu. Ti to ale odmítli, protože prostory by byly zhruba o třetinu menší.

Aktuálně se všechny sbírkové předměty přestěhují do depozitáře. Jsou to totiž stovky předmětů. „Bylo tady přes 650 sbírkových předmětů, ale jsou v tom samozřejmě započítané i soupravy. Například jídelní souprava, která byla zabavená v 50. letech státní bezpečností, čítá přes 20 kusů,“ říká ředitel muzea Richard Sicha. Náročné například je stěhování církevních textilií a řeholních hábitů. Naopak nejmenší předmět je křížek z růžence, který má jen několik milimetrů.

Jediný v Česku

Expozice je důležitá i pro současné řeholníky. Žádný podobně rozsáhlý památník, který by připomínal komunistický útlak jejich spolubratří i řádových sester, totiž v Česku není.

Jeho důležitost vysvětluje představený řádu Milosrdných bratří Martin Macek. „Dává historickou výpověď o dobách, které my už neznáme. Chápu to jako odpovědnost vůči těm, kteří nás předešli a kteří procházeli těmi nelidskými podmínkami a kteří nám zachovali hodnoty.“

Připomínka internace v klášteře bude i po dokončení oprav. V jaké podobě a rozsahu ale zatím není jasně.

Z kláštera do gymnázia

Nově bude památník umístěný v budově bývalého gymnázia na Velkém náměstí v Králíkách. Podle provozovatelů je to svým způsobem i lepší prostor, protože nabízí víc místa.

Provozovatelé památníku jsou dobrovolníci. Časový plán tak stojí jen na ochotě několika lidí ve svém volném čase něco dělat a připomínat tuto historii. Teď je potřeba prostory na náměstí přizpůsobit a to bude nějakou dobu trvat. Podle současných předpokladů to bude nejdřív za dva roky.

Domov pro řeholnice i řeholníky

Klášter vznikl na začátku 18. století a žil v něm řád servítů. V roce 1883 je vystřídali redemptoristé, kteří v tam zůstali až do 50. let minulého století. Po tzv. Akci K sloužil klášter jako internační zařízení pro řeholníky různých řádů z celého Československa. Po roce 1961 v něm byly umístěné řeholní sestry. Po pádu komunistického režimu se v 90. letech do kláštera opět vrátili redemptoristé, kteří areál v roce 2013 přenechali Královéhradeckému biskupství.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související