Pardubice hostí festival deskových her. V šachách lze stále překvapit, míní loňský vítěz turnaje

16. červenec 2016

Tisíce šachistů obsadili pardubickou ČEZ Arenu. Už po sedmadvacáté se v ní koná festival šachu a her Czech Open. Ten je výjimečný i v tom, že nikde na světě větší není. U šachovnic budou řešit tahy tisíce hráčů třeba z Ruska, Mongolska nebo Jižní Koreje. Ale kromě toho tam budou i další deskové hry, luštění křížovek, sudoku, nebo se ozve cvakání Rubikovy kostky.

Ani ve Spojených státech, ani v Číně, ani jinde v Evropě. Nikde není žádný šachový turnaj takového rozsahu jako právě teď v Pardubicích.

„Jsme rádi, že tomu tak je. Je to festival, který se skládá ze zhruba třiceti šachových turnajů. Svou pozici si držíme už dvacet let,“ pochvaluje si ředitel festivalu Jan Mazuch.

V nejvýše hodnoceném turnaji velmistrů se očekává především souboj dvou vítězů z posledních ročníků.

„Obsazení je velice zajímavé, protože v první dvacítce hráčů máme šest bývalých vítězů Czech Open. Je tam obhájce loňského titulu Viktor Láznička, máme Sergeje Movsesjana, takže se máme určitě na co těšit,“ předvídá Mazuch.

Šachy jsou hrou mezinárodní a hodně starou, stále ale neztrácejí své kouzlo. Špičkoví hráči jsou mezi sebou hodně vyrovnaní. Jak ovšem dodává loňský vítěz Láznička, i oni se mezi sebou dokáží při partii překvapit.

„Hlavně ti, co hodně pracují na zahájeních. Ti překvapí novinkami na začátku, ale stylem asi ne. Většinou se ví, že ten hraje aktivně, ten hraje do obrany a tak dále,“ vysvětluje obhájce titulu.

Šachisté se, stejně jako ostatní sportovci, snaží naladit formu co možná nejlépe. Snadné to ovšem není.

„U všech sportovců je těžké naladit formu. Člověk musí trénovat, analyzovat, snažit se zlepšovat a před turnajem třeba i odpočívat. Pak to možná přijde, ale na přesný termín se to načasovat nedá. Je to otázka náhody,“ tvrdí Láznička.

Divácky populární je soutěž ve skládání Rubikovy kostky. Ti nejlepší to dokáží během několika málo sekund. Tady platí, že čím mladší hráč, tím lepší, potvrzuje ředitel turnaje Jaroslav Flejberk.

„Musí začít tak ve dvanácti až ve čtrnácti letech, kdy je hlava schopná to pojmout a dát to dohromady. Nemáme tady závodníka nad pětadvacet let,“ říká o skládání Rubikovy kostky Flejberk. Festival Czech Open bude na východě Čech probíhat až do konce července.

autoři: gut , Radek Šamša
Spustit audio