Pardubice od července zavádějí poplatek z místního pobytu, bude 30 Kč za den

5. červen 2023 05:45

Město Pardubice zavádí od 1. července poplatek z místního pobytu. Stanovilo ho na 30 korun za noc. Peníze budou radnici odvádět poskytovatelé ubytovacích služeb. Magistrát odhaduje, že tím získá tři miliony korun ročně. Vyhlášku schválili zastupitelé.

Poplatek je za osoby, které nejsou ve městě přihlášené k trvalému pobytu, pobývají ve městě krátkodobě, méně než 60 dní, a využívají služeb ubytovacích zařízení. Poplatek se počítá za každý den pobytu, kromě prvního dne.

„Peníze z poplatku jsou určené na podporu marketingu cestovního ruchu. Podle schválené Strategie cestovního ruchu máme stanovené, že minimální částka na podporu jsou čtyři miliony korun. Zatím tam máme na letošek alokované dva miliony korun,“ uvedl náměstek primátora René Živný (Společně pro Pardubice).

Nové příjmy i informace

Efektem zavedení poplatku je, že Pardubice mohou žádat kraj o dotace v cestovním ruchu, dodal Živný. Pardubický kraj je dlouhodobě místem, kde v porovnání s ostatními kraji nocuje nejméně turistů. Díky poplatku město postupně získá data, kolik lidí se během roku v Pardubicích ubytovalo, kolik času tam turisté strávili. Město bude data vyhodnocovat čtvrtletně.

„Máme co nabídnout, ale málo s tím propagačně pracujeme. Přijde mi, že je to ideální příležitost, díky poplatkům posílíme příjmy a vrátíme je zpět do marketingu,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice/ČSSD). Opozice mimo jiné navrhovala investovat peníze například do cyklostezek místo do reklamy.

Plátcem poplatku bude provozovatel ubytovacího zařízení, který bude mít ohlašovací povinnost a platby bude odvádět čtvrtletně. Od poplatku budou osvobození lidé mladší 18 let, nevidomí, lidé s průkazem ZTP/P, lidé hospitalizovaní ve zdravotnických zařízeních či lidé vykonávající sezonní práce, dodal Rychtecký.

autoři: ba , pta | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související