Pardubice po velkém obratu udržely extraligu

16. duben 2019 20:27

Hokejisté Pardubic vyhráli v 9. kole baráže o extraligu na ledě Chomutova 7:5 a zajistili si účast v nejvyšší soutěži i pro příští sezonu. Kladno má tři kola před koncem na druhé postupové pozici už osmibodový náskok před třetím Chomutovem.

Východočeši mají tři kola před koncem baráže náskok 14 bodů na třetí Piráty a odvrátili hrozbu sestupu z extraligy, ve které působí nepřetržitě od roku 1950.

Dynamo sice v Chomutově prohrávalo po první třetině 1:3, ve druhé části však zápas otočilo. Do vedení hosty poprvé posunul v čase 39:59 Brian Ihnacak. Domácím k úspěchu nepomohly ani dvě branky Petra Koblasy a Romana Chlouby, v dresu soupeře se dvakrát prosadil Marek Hovorka.

V závěru první třetiny si Piráti v rozmezí 20 sekund vypracovali dvoubrankové vedení. Na trestné lavici se sešli Sýkora s Porselandem a domácí se prosadili v přesilovce pět na tři i pět na čtyři. Kacetla prostřelili Klhůfek a Koblasa.

Trenéři Dynama se pak stejně jako v předešlém zápase rozhodli vyměnit brankáře a hned na začátku druhé třetiny si Klouček připsal důležitý zákrok po Humlově střele. Jeho spoluhráči následně vyrovnali. Peterse po samostatných akcích překonali Bubela a Petr Sýkora.

Na ztrátu vedení ale dokázali Severočeši rychle zareagovat. Bezprostředně po buly se do šance natlačil Chlouba a svou první extraligovou brankovou v sezoně vrátil po šesti sekundách vedení Chomutovu. Hosté však opět vyrovnali a sekundu před koncem druhé dvacetiminutovky se dostali poprvé do vedení. Nejprve se po zmatcích u mantinelu trefil Horký a poté se v přesilovce prosadil po další samostatné akci Ihnacak.

Když v 51. minutě překonal Peterse po brejku Machala, začali diváci z odcházet. Piráti ale opět bleskově odpověděli a znovu se o to zasloužil Chlouba, jenž tentokrát snížil po 13 sekundách. Vyrovnat již domácí nedokázali, naopak ještě jednou inkasovali.

9. kolo baráže o hokejovou extraligu

Piráti Chomutov - HC Dynamo Pardubice 5:7 (3:1, 1:4, 1:2)

Branky a nahrávky: 1. Koblasa (Klhůfek, Sklenář), 19. Klhůfek (Sklenář), 19. Koblasa (Duda, Huml), 29. Chlouba (Trefný), 51. Chlouba (Chrpa) - 12. Poulíček (Machala), 24. Bubela (Hovorka, Budík), 29. P. Sýkora (Dušek, Schaus), 36. Horký, 40. Ihnacak (Rolinek, P. Sýkora), 51. Machala (Horký, Holland), 57. Horovka (Ihnacak, Schaus). Rozhodčí: Kika, Kubičík - J. Frodl, Komárek. Vyloučení: 6:5. Využití: 2:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 2671.

Rytíři Kladno - ČEZ Motor České Budějovice 4:2 (0:0, 3:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 30. Melka (Zikmund, Plekanec), 36. Zikmund (A. Lakos, Jágr), 37. Jágr (Plekanec, Zikmund), 59. P. Hořava (Plekanec) - 32. Z. Doležal (M. Novák), 41. Z. Doležal (Gilbert). Rozhodčí: Hradil, Mrkva - Kis, D. Klouček. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 5028.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související