Pardubice přeorganizovaly parkovací zóny, je jich víc na stejné ploše

13. květen 2022 09:29

Město Pardubice změnilo od května počet parkovacích oblastí, z původních deseti jich je 44. Každá oblast má teď jiný parkovací kód, může se lišit i cena za parkovné.

Počet parkovacích míst se nemění, placené zóny se nezvětšily, jen jsou rozdělené na menší části. „Chceme mít lepší přehled o lokalitách, kde kdo parkuje, jaké využívá druhy parkování. Odhalíme i řidiče, kteří se vyhýbají platbě parkovného,“ řekl náměstek primátora Petr Kvaš.

Čtěte také

Změně by podle magistrátu měli věnovat pozornost motoristé, kteří jsou zvyklí na krátkodobá stání a kteří platili formou přednastavených SMS. V ní byl kód oblasti pro konkrétní lokalitu, který už není platný. „Řidič tak zaplatí parkovné nejen za špatnou oblast, lišit se může také cena parkovného, případně poplatek prostřednictvím SMS nepůjde zaplatit vůbec," řekl Martin Frančík z Dopravního podniku města Pardubic.

Město od května také změnilo systém pro držitele parkovacích karet, kupují si je jen v elektronické podobě, papírové karty už město nevydává. Na výměnu mají motoristé čas do konce měsíce, mohou si oprávnění koupit v pobočce dopravního podniku v Pernerově ulici nebo on-line.

„V tuto chvíli máme prodáno asi 700 parkovacích oprávnění, jedna třetina kupujících použila on-line systém,“ řekl Kvaš. Pro parkovací zóny je vydaných pro minulou sezonu kolem 3800 karet, mají je soukromé osoby, firmy nebo neziskové organizace.

Parkovací lístky zpátky za okno

Do nového parkovacího systému jsou zapojené i parkovací automaty. „Motoristé, kteří platí za parkování prostřednictvím parkovacích automatů, by si proto během zkušebního provozu měli pro případnou pozdější kontrolu schraňovat parkovací lístky, a i nadále je nechávat za čelním sklem svých automobilů,“ dodal Frančík.

Aktuální informace pro platby pomocí mobilních aplikací a prostřednictvím SMS jsou na bočních stranách všech parkovacích automatů. Veškeré možnosti platby parkovného pomocí aplikací, SMS plateb, bankovní kartou i v hotovosti jsou funkční, dodal Frančík.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související