Pardubice při mrazech mohou poskytnout nocleh 50 lidem bez domova

12. leden 2021 06:07

Pardubice mohou při mrazech poskytnout nocleh asi 50 bezdomovcům. Běžně jsou lůžka v noclehárně a při mrazivém počasí se otevírá také nízkoprahové centrum.

O lidi bez přístřeší se v Pardubicích stará SKP centrum, největší nezisková organizace v kraji. „Aktuálně řeší další postup zejména s ohledem na současnou epidemiologickou situaci, kdy musíme udělat maximum opatření, která by zabránila šíření nákazy mezi touto cílovou skupinu," řekl mluvčí radnice Radim Jelínek.

V noclehárně pro ženy je devět lůžek, v noclehárně pro muže 12 lůžek. Pokud budou celodenní mrazy, zahájí provoz nízkoprahové denní centrum v ulici Jana Palacha. Otevřené bude ve všední den od 9:00 do 15:00. V noci pak bude k dispozici přes noc od 19:00. Má místa pro 25 lidí. Klienti jsou na židlích, postele tam nejsou.

Noclehárny naplní až mráz

Aktuálně noclehárny vzhledem k počasí plné nejsou. Naplní se po ochlazení. Zaměstnanci i klienti mají v budově roušky, dezinfikují si ruce, dodržují rozestupy.

Zhruba od září využívají i antigenní testy. „Při vstupu do zařízení klientům měříme teplotu. Máme nakoupené antigenní testy, jsme schopní v případě podezření klienty testovat. Testy jsou velká pomoc. Hlavně je využíváme, když nám nastupují noví klienti do azylových domů,“ řekl ředitel SKP centra Jiří Pitaš.

S příchodem mrazů se lidé bez domova podle strážníků chodí ohřát do vestibulů budov nebo supermarketů, kde je tepleji. O víkendu z nich hlídka vykazovala tři lidi. „Hlídka takového člověka poučí o možnostech denního i nočního pobytu, který je v Pardubicích pro potřebné osoby zajištěn službami SKP centra,“ dodal mluvčí městské policie Jiří Sejkora.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související