Pardubice připravují opravu domů v Husově ulici

30. říjen 2017

Pardubická radnice připravuje opravy čtyř domů v Husově ulici. Městských bytů je obsazená polovina a místo má pověst vyloučené lokality. To chce magistrát s pomocí studentů architektury změnit.

Chceme, aby se lokalita stala znovu atraktivní pro bydlení," řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD). V domech je 92 bytů, nájemníci jsou aktuálně ve 44 bytech. Město některé byty už opravilo. Ale jejich samotná rekonstrukce stačit podle náměstka nebude, je potřeba zlepšit i společné prostory.

Studenti pod vedením architektů Michala Kohouta a Davida Tichého mají své práce odevzdat do ledna příštího roku. Změny by se měly týkat způsobu vytápění, tedy napojení domů na dálkový teplovod, či parkování. Bude nutné opravit nerekonstruované byty i společné části domů. Zahrnuje to například opravu zdí, výmalbu, výměnu oken na schodištích, zřízení kolárny nebo navržení nové podoby dvora, kde je zatím rozbitý betonový plácek.

Studenti architektury na prohlídce domu v Husově ulici v Pardubicích

V městských domech postupně vzniknou byty pro různou klientelu, startovací byty pro mladé, bydlení pro středně příjmové skupiny a byty cílené podpory. Město tak chce podpořit lidi, kteří přispívají k jeho rozvoji, studenty či zaměstnance klíčových institucí ve městě.

"Naším cílem je dosáhnout zde takové skladby obyvatel, která bude odpovídat žádoucímu mixu mezi byty sociálními a byty finančně dostupnými," řekl Rychtecký.

zdroj: ČTK
Spustit audio