Pardubice rozdělila bílá čára. Musí zmizet, plete se s dopravním značením

11. červenec 2019 12:45

Pardubické ulice na začátku týdne protnuly bílé čáry. Vedou celým městem a propojují areál bývalé Prokopky se zámeckým Příhrádkem. Jak rychle se bílý pruh objevil, tak rychle zase musí zmizet.

Za bílou čárou stojí Městská galerie GAMPA. Ta chystá příští týden v úterý vernisáž výstavy, která nese název Prázdno x Naplnění. Představí se na ní 11 umělců, jejichž díla nebudou k vidění jenom v samotné galerii na zámeckém Příhrádku, ale i ve veřejném prostoru.

Jedním z umělců je Martin Vongrej, který je zároveň autorem bílých čar. Jde tedy o jeho umělecký projekt - jakousi bílou kružnici, která symbolicky propojuje areál bývalé Prokopky, kde je prázdný prostor, a Galerii GAMPA v centru města.

Záměrem těchto bílých čar bylo nabádat lidi k přemýšlení nad tím, kdy, jak a proč zažíváme pocit prázdnoty v městském prostoru a zároveň je vyzvat ke zvýšené pozornosti a zbystření smyslů.

Hit sociálních sítí

Sociální sítě zaplavily komentáře lidí, kteří na bílé čáry reagovali. Například Petra Poláková napsala na Facebooku: „Odstraňte ty pruhy z Karloviny, je to trapný, nebezpečný, ošklivý. Rozhazuje to soustředění.“

Zuzana Kňavová naopak na Facebooku napsala: „Náhodou dobré zpřítomnění:) Když jsem čáru viděla poprvé, fakt jsem se u ní zastavila a chvíli přemýšlela, jaký má smysl. A jelikož jsem na nic nepřišla, nechala jsem čáru čárou. Lidi, proč tolik emocí a nadávek kvůli nevinné čáře?“

Bílá čára rozdělila Pardubice nejen opticky, ale i názorově. A lidé na sociálních sítích vysvětlovali význam díla často velmi kreativně:

Lidé jsou na sociálních sítích při vysvětlování původu čar velmi kreativní

Galeristé se vše snaží vysvětlovat, příprava uměleckého záměru jim zabrala několik měsíců, neobešla se bez jednání a potřebných povolení. Podmínkou samozřejmě bylo, že čáry do podzimu, kdy skončí v městské galerii výstava, zmizí. Umělci ale nakonec musí odstranit čáry už do tohoto pátku.

Městská policie: Odstranit!

Podle městské policie umělci nedodrželi podmínky, důvodů je několik, čáry mají jinou šířku, než dostali výtvarníci povoleno. A také se hodně podobají dopravnímu značení a motoristé si je mohou splést a například špatně zaparkovat. Umělci proto na základě nařízení městské policie barvu z ulic smyjí.

Městská policie nařídila umělcům bílou čáru odstranit. Je zaměnitelná s dopravním značením

Vedoucí galerie Šárka Zahálková ale i tak říká, že projekt byl vlastně úspěšný, pro umělce i místní obyvatele se totiž stal určitou sociologickou sondou, která potvrdila odlišnost dvou světů, toho reálného, kde se člověk nebojí diskutovat, a toho nereálného, což jsou třeba sociální sítě, kde nějaký otevřený dialog není možný.

Spustit audio

Související