Pardubice zabojují o záchranu na vlastním stadionu. „V Ďolíčku bychom to nezvládli,“ říká sportovní ředitel

24. leden 2023 11:25

Jarní část první fotbalové ligy začíná netradičně už na konci ledna, o tomto víkendu. Pardubice se ve své třetí sezoně mezi elitou trápí, jsou na posledním místě a čeká je boj o záchranu. Kádr nijak výrazně neposílili, věří ale, že mají něco, co jim právě v udržení nejvyšší soutěže může hodně pomoct. Jaro odehrají na svém nově opraveném stadionu v centru města.

Dva a půl roku hráli pardubičtí své domácí zápasy na stadionu Bohemians 1905. Teď se konečně dočkají svého vlastního domácího prostředí. Jejich stadion v centru města u hokejové arény je opravený, teď na něm probíhá certifikace. Zázemí stadionu už si prohlédli i hráči A týmu společně s hlavním trenérem Radoslavem Kováčem.

Čtěte také

„Je to krásný projekt, myslím, že Pardubice si to zaslouží. Věřím, že sem budou chodit lidé. Už jsme viděli kabiny, celou novou linku na regeneraci i samotné tribuny s pětitisícovou kapacitou. Věříme, že se vše povede, cítíme se pozitivně, ale jednoduché nic jednoznačně nebude. Bude to válka do posledního kola,“ říká Kováč o druhé půlce sezony.

Kdo se hodně těší na domácí stadion je dlouholetý kapitán Jan Jeřábek, o kterém je známé, že nemá rád cestování a jízda autobusem i na domácí zápasy do Prahy pro něj byla utrpení. Věří, že i proti silnějším soupeřům bude domácí stadion velkou výhodou.

„Když tak vzpomínám, tak i na Vinici jsme měli nedobytný stadion, domácí prostředí dělá hodně. Věřím, že se to opět vrátí a domácí prostředí nám pomůže,“ říká Jeřábek.

Postrčí tým fanoušci?

Jako velmi důležitý vnímá opravený stadion i sportovní ředitel klubu Vít Zavřel, který spoléhá hlavně na podporu plných tribun.

„Pro mě je to zásadní, z dvou a půl let na Bohemce už jsme všichni unavení. Neustálé cestování a převážení věcí, nemůžeme tam absolvovat předzápasový trénink... je to jeden hendikep vedle druhého. Pak tam přijde 900 lidí a z toho 350 od soupeře. Když budeme hrát doma před plným nebo skoro plným stadionem, dodá nám to energii a sílu. Na podzim bylo hned několik zápasů, kde se lámal v určitém bodě chleba a my to nezvládli, protože jsme potřebovali popostrčit od fanoušků. Jsou dvanáctým hráčem, který nám dva a půl roku chyběl,“ vysvětluje Zavřel.

Tribuna zády k tribuně. Brána borců směřuje k nově budovanému stadionu. Ve výhledu ale stojí nová tribuna

Liga je v tomto ročníku hodně vyrovnaná, Pardubice ale mají přeci jen bodové manko a potřebují ho co nejdříve dohnat. Kdyby nový stadion nebyl, tak by podle Zavřela nebyla na záchranu šance.

„Na rovinu říkám, že kdybychom pokračovali dál v Ďolíčku, nemůžeme tuto sezonu zvládnout. Doma budeme mnohem silnější a věřím, že spoustu zápasů zvládneme, i když budeme hrát s těžšími soupeři,“ říká Zavřel.

První domácí zápas sehrají Východočeši 4. února proti jednom z kandidátů na titul - postaví se pražské Slávii. Už teď se hráči mohou těšit na vyprodané utkání.

autor: Oto Gutwirth
Spustit audio

Související