Pardubice změří hluk z provozu v Hlaváčově ulici

31. říjen 2019 09:50

Pardubice zaplatí 20 000 korun za měření hluku z dopravního provozu v Hlaváčově ulici. Pokud hluk překročí limity, je radnice domluvená se silničáři, že u komunikace zajistí protihluková opatření. Podle silničářů ale postavit protihlukovou zeď není tak snadné a přípravy trvají i několik let.

„Zaznamenal jsem stížnosti na hluk z domů u starého nádraží a v blízkosti obchodní akademie. Než čekat na opakované petice, aby Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo hluková měření samo, tak jsme se k tomu postavili čelem a měření zaplatíme,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

Město má rozpočet tři miliardy korun, 20 000 korun podle Rychteckého není mnoho na to, aby se lidem pomohlo rychleji. Pokud Státní zdravotní ústav, který už u lidí doma provádí měření, zjistí překročení limitů, fakturu ŘSD zaplatí, dodal Rychtecký.

Čtěte také

Podle provozního náměstka pardubické pobočky ŘSD Jiřího Hostaši před několika lety silničáři vyměnili a zaplatili protihluková okna v bytových domech. Jako další opatření v úvahu připadá stěna, která by odclonila hluk z kamionové dopravy. Příprava takové investice je ale podle něj zdlouhavá a trvá i několik let.

„My nejsme schopni ovlivnit skladbu dopravního proudu ani intenzitu dopravy. Hledal se obětní beránek a vyžrali jsme to my. Pokud by se tam měla stavět protihluková zeď, nevím, kam by se dala. Jsou tam mraky inženýrských sítí,“ řekl Hostaša.

Hlaváčova ulice z jedné strany vede kolem vlakového nádraží, železničních tratí a z druhé strany jsou převážně bytové domy. Komunikace je spojnicí z centra města na sídliště Dubina, Drážka a Slovany. Místní jí říkají rychlodráha, v některých úsecích lze po ní je až 70 kilometrů za hodinu. Podle měření silničářů v letech 2010 a 2016 rychlodráhou projede za 24 hodin 10 000 až 15 000 vozidel.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související