Pardubicemi proběhl vinařský půlmaraton. Na bruslích závodil i Váňa

19. duben 2014

Hned v několika českých i moravských městech se dnes běžel půlmaraton. Organizátoři pardubického vinařského půlmaratonu nabídli i doprovodné závody jako dětský běh, závody na koloběžkách nebo na bruslích. A kolečkové brusle obul i osminásobný vítěz Velké pardubické žokej Josef Váňa. I když je zvyklý odvážet si z Pardubic trofeje, dnes nevyhrál. Ale vůbec mu to nevadilo.

Mohutným potleskem vítali diváci podél cílové rovinky vítěze pardubického vinařského půlmaratonu, který se těsně vešel pod hranici 1 hodiny a pěti minut.

Ale dnešek nebyl jen o běhání, součástí sportovního dne byly i závody hand-biků, koloběžek a také in-line bruslí. Na ně se postavil i osminásobný vítěz Velké pardubické žokej Josef Váňa. A projížďku centrem Pardubic si hodně užil.

„Až na krátký úsek, kde se jelo po kočičích hlavách, si myslím, že to bylo perfektní. Ale organizátor určitě ten kousíček do příštího roku nechá zaasfaltovat, aspoň na projetí těch, co závodí. Ze začátku jsem závodil, pak jsem zjistil, že dechu není tolik, kolik bych potřeboval, tak jsem zvolnil, abych to vůbec dojel. Trať nádherná, poslední jsem nebyl,“ svěřil se Váňa.

Váňa rozhodně mezi poslední nepatřil, naopak, dojel okolo desátého místa, ale spokojený nebyl. „Předjely mě tři ženské, a to je průšvih. Příští rok se to nesmí stát,“ řekl s úsměvem dobře naladěný veterán jezdeckých tratí.

Mnohé možná překvapí, že se Váňa objevil na kolečkových bruslích, ale pro něj je to standardní součást, dá se říci, denního režimu a jeden z mála sportů, který může bez omezení provozovat.

Josef Váňa (v zeleném) při závodě na kolečkových bruslích

„Poslední dobou, krom kola a plavání, ani žádný jiný sport dělat nemůžu. Na tenise už to stojí také za prd, takže díky tomu, kdo vymyslel in-liny, je to dobré. Pro postižené kloubními a možná i jinými potížemi, je to výborný doplňkový sport,“ dodal Váňa.

A jak přálo počasí a diváci dopoledne bruslařům, tak se vydařil i hlavní program v podobě půlmaratonu, který byl i mistrovstvím české republiky na této trati. Z titulů se radovali Jan Kreisinger a Petra Pastorová. A pak už po náročném výkonu přišel čas na osvěžení a zábavu.

autor: gut
Spustit audio