Pardubická ordinace pro bezdomovce má už stálé pacienty, funguje od října

18. listopad 2016

Pardubičtí bezdomovci se učí chodit k lékaři. Město v říjnu otevřelo ordinaci pro osoby ohrožené sociálním vyloučením. Cílem je zajistit péči lidem bez přístřeší a zamezit šíření infekčních nemocí.

Praktici totiž často nechtějí takové pacienty registrovat a vlastně bylo velkým problémem vůbec ochotného doktora najít. Trvalo to několik let, nakonec se to podařilo a teď už víc než měsíc mladá lékařka příchozí nejen vyšetřuje, ale také jim radí při vyřizování žádostí o příspěvek na péči nebo invalidní důchod.

„Pronajala jsem si byt od podvodnice. Za pár měsíců vyměnila vložku u dveří, takže jsem se do bytu nedostala. Shodou okolností mě zrovna přivezla sanitka z nemocnice, takže v devět večer jsem se ocitla na ulici,“ svěřila se redaktorce Drahomíře Bačkorové jedna z pacientek.

Zdravotní sestra Eva Nováková právě měří pacientce tlak a zapisuje údaje do karty a odhaduje, kdy chodí nejvíce pacientů: „Jak kdy, většinou v úterý večer, ráno se jim vstávat nechce.“

Čtěte také

„Většinou k nám chodí pacienti z denního centra, kteří nemají kde bydlet. Taky děláme prohlídky lidí z azylového domu a domu Na půli cesty,“ říká doktorka Zdena Zbytková s tím, že zdravotní stav pacientů je různý.

„Záleží hodně na jejich historii. Ti co mají nějaké chronické nemoci a neužívají svoje léky, nebo pijí alkohol, jsou na tom samozřejmě hůř.“

„Já jsem ráda, když se mi pacienti svěřují, zajímají mne jejich příběhy, vím, co jsou zač. Navíc, když člověk důvěřuje lékaři, lépe se s ním spolupracuje?“ dodává lékařka. Podle ní ani není problém v tom, když pacienti nemají zdravotní pojištění.

Ordinace pro lidi ohrožené sociálním vyloučením je na ulici Jana Palacha v Pardubicích a má otevřeno v úterý odpoledne a ve středu dopoledne.

autor: ba
Spustit audio