Pardubická „potravina“ prošla dlouhou cestou. Začala na Moravě
Sté narozeniny si říkají o slušnou oslavu. Tahle by mohla být i chutná. Střední průmyslová škola potravinářství a služeb připomene pořádnou tradici
„Úplné začátky jsou ještě starší než oněch sto let. Na počátku 20. století byl obrovský technologický pokrok. Vznikaly nové mlýny. Už v roce 1911 se objevila potřeba mlynáře vzdělávat. Stalo se tak v Úsově na severu Moravy. Po rozpadu monarchie čeští mlynáři hledali útočiště a našli ho v krásné budově v Břeclavi. Tam město tehdejším vizionářům pomohlo založit školu. Tradice tedy trvá od roku 1919,“ popisuje dnešní ředitel pardubické školy Zdeněk Zitko.
Skousli několik režimů
Po nástupu fašismu se škola musela přestěhovat z obsazené Břeclavi do Brna. „Učilo se po bytech, na různých místech. Nakonec škola zamířila do Pardubic, kde už v té době působila proslulá firma Josefa Prokopa synové vyrábějící mlynářské stroje a zařízení. Ve funkcionalistické budově ve středu města proti chrámu svatého Bartoloměje ale začala sídlit až o několik let později.“
Lidi dřív spojené se školou označuje Zitko za hrdiny své doby. „Situace kolikrát byla velmi komplikovaná. Dokázali v těžkých dobách školu pozvednout až do současné úrovně. Dnes už máme dvě pekárny, dvě cukrárny a své výrobky nabízíme i veřejnosti.“
Pátek třináctého plný slávy
Velký oslavný den odstartuje už dopoledne ve Východočeském divadle Pardubice. „Pozvali jsme vzácné hosty, spřátelené firmy. Po programu v divadle se přesuneme před školu, kde připravíme uvítací ceremoniál a následně prohlídky budovy. Absolventi se ale nejvíc těší na společenský večer v horním patře Paláce Pardubice. Třídy tam mají setkání po letech. Propojíme je i s bývalými učiteli, aby mohli zavzpomínat na studentská léta.“
Související
-
Hlady neumřeme. V Pardubicích učí budoucí pekaře i cukráře
Občas se o dnešní mladé generaci říká, že nechce manuálně pracovat. Ale přesto klasické potravinářské obory fungují. Zájem o ně hlásí třeba Střední průmyslová škola...
-
Preclík pro papeže je ještě dnes k vidění v Pardubicích
Dvě stovky malých bavorských preclíků pro papežkou návštěvu mají dnes za sebou studenti pardubické střední školy průmyslové. Ti dnes vlastnoručně vyrobili dar pro S...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?