Pardubické autobusové nádraží se letos bude stěhovat. Nikdo zatím neví kam

14. únor 2019 08:10

Pardubická radnice musí rychle vyřešit, kam přemístí stávající autobusové nádraží. Vlastník pozemku totiž chystá na místě bytovou výstavbu a tak se autobusy musí přestěhovat jinam. I o tom jednali radní města a kraje na svém společném zasedání.

Autobusové nádraží bude na stávajícím místě fungovat maximálně do prosince letošního roku. To je aspoň poslední informace, kterou má radnice od majitele pozemku. Do té doby musí město najít místo, kde budou autobusy stavět.

Zastupitelé města už odsouhlasili výstavbu terminálu B vedle vlakového nádraží, za stávajícím bytovým domem. Město koupí pozemky od soukromé firmy, zbourá dvě třetiny bytového domu, místo toho postaví novou výpravní budovu.

Autobusové nádraží v Pardubicích se musí do půl roku přestěhovat, oznámil majitel pozemků

Nástupiště na pardubickém autobusovém nádraží

Pardubický kraj musí najít náhradní stanoviště pro linkové autobusy v Pardubicích. Tamní autobusové nádraží chce totiž nový majitel pozemků využívat jinak. Radnice sice v budoucnu plánuje postavit u vlakového nádraží terminál B právě pro linkovou dopravu, to ale může trvat i několik let.

Podle náměstkyně primátora Heleny Dvořáčkové (ANO) je to nejlevnější varianta: „To, že se má bourat a stavět nově, vyšlo z ekonomické kalkulace jako nejlevnější způsob. Směrem od terminálu A do terminálu B v této budově bude průjezd pro autobusy a za tím je přístřešek podobný tomu, který známe z na terminálu A, a kolem něj celkem sedmnáct nástupních a výstupních nebo odstavných hran pro autobusy.“

Autobusovou regionální dopravu sice objednává kraj, ale nádraží zajištuje město. Radní se na společném jednání domluvili, že kraj přispěje na stavbu terminálu B, který by měl stát 163 milionů. Radnice předpokládá, že dostane až 100 milionů evropskou dotaci a hejtmanství slíbilo 12 milionů. Navíc bude ročně přispívat na provoz částkou 1,5 milionu korun (předpokládané provozní náklady jsou 3 miliony za rok).

Hledá se provizorní nádraží

Vzhledem k tomu, že město ale stále ještě nemá ani koupené pozemky, je jasné, že stavbu do prosince nestihne. Autobusové nádraží bude hotové přibližně za dva a půl roku, město proto už vytipovalo místo, kde by mohly zastávky být, jednou z variant je ulice kpt. Bartoše u obchodních domů, to je vlastně ulice, která vede z nádraží k sídlišti Polabiny. Je ale možné, že ta stání budou i jinde, radní města a kraje o tom budou ještě jednat.

Spustit audio

Související