Pardubické gymnázium o hřiště nepřijde. Domov důchodců bude místo veteriny

30. květen 2019 06:45

Studenti pardubického gymnázia Dašická o část svého sportovního areálu nepřijdou. Magistrát chtěl pozemek ve vlastnictví kraje využít pro stavbu nového domova důchodců, teď už ale o parcelu nemá zájem.

Na pomyslné misce vah nakonec převážila jiná varianta umístění nového domova důchodců. Žádost o převod krajského pozemku v areálu gymnázia pod město magistrát stáhl a oznámil, že pro výstavbu pobytového zařízení se 150 lůžky využije areál bývalé veterinární kliniky ve Štrossově ulici, kde teď funguje třeba psí útulek.

Jednak je to městský pozemek, a také má větší rozlohu, než ten u gymnázia. Magistrát posuzoval také možnosti přeložek sítí, parkování, a ekonomickou náročnost. Lépe z toho podle něj vyšel právě areál ve Štrossově ulici. Stávající staré budovy ale bude nutné zbourat a přemístit i psí útulek.

Areál veterinární kliniky v Pardubicích

Pokud by město stavělo u gymnázia v Dašické, muselo by zase škole vybudovat nové hřiště jako náhradu za část zastavěného pozemku, to teď ale nebude nutné.

O místo mělo město zájem proto, že sousedí s jídelnou Domova pro seniory u Kostelíčka, do nedalekého areálu ve Štrossově ulici ale bude muset obědy seniorům dovážet.         

Na otevření nového domova si ještě pár let počkáme, nicméně letos by měly začít projekční práce. Město na ně vyčlenilo půl milionu korun. Náměstek primátora pro sociální oblast Jakub Rychtecký (ČSSD) nedávno řekl, že stavba samotná bude stát minimálně desítky milionů korun.

Pardubice ale podle něj nový domov důchodců potřebují, stávající kapacity dvou městských zařízení U Kostelíčka a na Dubině nestačí. Odborná skupina magistrátu navíc tvrdí, že do budoucna bude nutné postavit ještě jeden nový domov a vytipovala i vhodné místo, areál Masarykových kasáren.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související