Pardubické policisty si vzal na povel elitní bojovník proti terorismu

12. září 2017

Na odlehlém konci pardubického nádraží se převlékají policisté z pořádkových jednotek. Zbraně, neprůstřelné vesty, obušky. Stejná výstroj a výzbroj jako při zásahu proti ozbrojenému útočníkovi. Jen zásobníky v pistolích chybí.

Nová hrozba, znamená nový výcvik. Teroristická organizace al-Káida vyzvala svoje stoupence k útokům na vlaky a nádraží. Míří sice hlavně na USA a západoevropské státy, reaguje ale i česká policie. A pomáhají jí lidé, kteří patří ve svém oboru ke špičce. Do Pardubic přijel veterán z cizinecké legie a elitní instruktor systému Krav Maga Jean-Paul Jauffert.

Nová taktika: útoky ve vlaku

„Ve Francii už jeden útok ve vlaku byl. To prostředí je úplně jiné, prostor je úzký a musíme používat jiné techniky, než třeba na ulici,“ vysvětluje nenápadný muž, do kterého by nikdo neřekl, že má za sebou válečné zkušenosti z několika zemí. Jauffert velel speciální jednotce francouzské Cizinecké legie, bojoval v Iráku, v Africe či na Korsice, krotil mafii i teroristy. V okamžiku, kdy začne výcvik, je ale jasné, kdo je pánem situace. Francouzský instruktor je agresivní, tvrdý a velmi rychlý.

Systém Krav Maga
Vyvinul se po 2. světové válce v Izraeli. V hebrejštině výraz znamená "boj zblízka". Je považován za nejefektivnější sebeobranný a taktický systém na světě. Využívají ho ozbrojené složky v Izraeli, americké agentury FBI a CIA a SWAT týmy ve Švédsku, Dánsku nebo USA.

Policisté trénují modelové situace. Útok nožem, holí, pistolí. Jak neztratit vlastní zbraň a odzbrojit útočníka. Jak co nejrychleji dostat protivníka na zem. Při dopadu na žíněnku jednomu vypadne nábojnice. Dalšímu zase odletí služební odznak. „Jsou to postupy, které se můžou hodit i běžných situacích, nejen při teroristickém útoku. Třeba když na vás vystartuje opilec s nožem,“ říká Petr z pořádkové jednotky.

A to je v podstatě i hlavní důvod, proč policisté spojili síly s mezinárodní federací Krav Maga. „Snažíme se jim předat základní zkušenosti. Nedostat se do špatné situace. Přemýšlet dopředu. Věnovat pozornost okolí. A když už je boj nevyhnutelný, tak jak z něj vyjít s co nejmenšími škodami pro sebe a co největšími pro nepřítele,“ upřesňuje prezident české sekce mezinárodní federace Krav Maga Michal Otipka. I jednodenní dril může podle něj zachránit někomu život.

Instruktor Jean-Paul Jauffert vysvětluje policistům jednu z technik technik Krav Maga

Provizorní cvičiště v těsné blízkosti pardubického nádraží skrápí déšť. Instruktoři si jen zapnou mikiny, nebo sundají brýle a pokračují dál. Vagony na odstavné koleji tak ještě musejí počkat.

Když figuranti-útočníci nafasují helmy a makety útočných pušek, je jasné, že se něco děje. Prázdné kupé v tomhle vlaku není žádná výhoda. Zakuklenci obsadí dveře a ukryjí se v uličkách. Zásah odstartuje volání o pomoc. Pak už je velmi těžké se zorientovat.

Policisté si pomalu klestí cestu vagonem. Kontrolují zlikvidované teroristy i schované civilní pasažéry. Dívat se zblízka do svítilny upevněné na pistoli je zvláštní pocit. „K zemi, na zem, chci vidět ruce!“ Když na chvilku utichne křik, ozvou se detonace dělobuchů a oknem prostupuje kouř dýmovnic. Zvonění v uších, chaos a zmatek – aspoň pro ty, co na sobě nemají uniformu.

Speciální zásah si vyzkoušelo padesát policistů pořádkových jednotek z celého kraje. Brzy by je měli následovat další.

Neoznačení policisté. V průběhu cvičení se můžou změnit v cestujícího nebo teroristu
autor: kop
Spustit audio