Pardubický dopravní podnik zmodernizuje odbavovací systém. A prodlouží trolejbusové trasy

27. prosinec 2017 09:30

Ve vozech pardubické městské hromadné dopravy budou cestující moct platit bezhotovostně, a to i kartami jiných přepravců. Dopravní podnik připravuje modernizaci odbavování, kromě toho také prodlužuje trolejbusové trasy.

Teď cestující platí buď Pardubickou kartou, nebo jednotlivými papírovými jízdenkami. Stávající systém funguje od roku 2006. Po modernizaci budou lidé moc používat i bezkontaktní bankovní karty nebo karty jiných dopravců - IREDO a In kartou Českých drah, a to obousměrně.

Dopravce chce zavést placení těmito kartami od podzimu příštího roku. Modernizace bude stát 27 milionů korun, dopravní podnik může dostat až 21 milionů z evropských fondů. Hned po Novém roce tak začnou programátoři připravovat software a vítězná firma bude vyrábět čtečky do vozidel. Když se nevyskytne žádný problém, začne výměna přístrojů o prázdninách. Cestující dostanou včas informace, kdy si budou muset vyměnit pardubické karty, což bude zřejmě zdarma, nebo budou rovnou využívat karty jiných dopravců.

Pardubický dopravní podnik o pět kilometrů prodlužuje trolejbusové tratě. Stavba trolejového vedení na Zámeček je prakticky hotová, práce ve směru do Ohrazenic se kvůli komplikacím zpomalily, ale trasa by měla být v provozu v plánovaném termínu, tedy na začátku března.

Dopravní podnik má na prodloužení tras slíbenou 50milionou dotaci z programu hradecko-pardubické aglomerace.

autor: ba
Spustit audio