Pardubický kraj pomůže obcím nad 5 tisíc obyvatel krotit drahé energie

9. březen 2023 08:35

I v letošním roce se města a obce v Pardubickém kraji potýkají s vyššími cenami elektřiny a plynu. Některým vzrostly náklady o desítky procent proti období před zdražováním. Víc peněz aktuálně města utrácejí i za provoz různých sportovišť, která často bývají energeticky náročná. Na situaci teď reaguje i pardubické hejtmanství.

Pro obce nad pět tisíc obyvatel vypsal kraj v letošním roce dotační program na úsporná opatření v městských sportovištích. Rozdělit mezi ně plánuje dohromady 3 miliony korun. Žadatel by tak mohl dosáhnout na příspěvek ve výši od 50 tisíc korun až po půl milionu. Peníze by města mohla využít třeba na výměnu starých výbojkových svítidel za úspornější LEDková, nebo na výměnu technologií k vytápění a také na drobnější stavební úpravy a rekonstrukce, třeba na obnovu oken.

Stadiony svítí postaru

Například v Lanškrouně podle starosty Radima Vetchého (Lanškrounské fórum) stále na zimním i na altetickém stadionu svítí starými svítidly a to se promítá i do vyšší spotřeby elektřiny. Radnice na to reagovala zvýšením nájmu pro provozovatele ledové plochy.

Výměnu osvětlení plánuje na zimním stadionu a v plaveckém bazénu i město Litomyšl, potvrdil nezávislý starosta Daniel Brýdl, a mezery v úsporných opatřeních připouští i Polička. Podle starosty  Jaroslava Martinů (ODS) se to týká hlavně zimního stadionu. Jeho provoz je energeticky náročný kvůli špatné izolaci budovy.

Od 1. dubna začne přijímat dotační žádosti s tím, že přijem ukončí  30. dubna. Větší míru podpory hejtmanství slibuje obcím v tzv. problémových regionech, těm by proplatil až 60 % způsobilých výdajů. Týká se to oblastí, jako jsou Králicko, Moravskotřebovsko a Českotrebovsko a Svitavsko. Impulsem pro přípravu dotačního programu byly podle kraje debaty se starosty a s jednotlivými sportovními oddíly. Některé obce totiž promítají zvýšené náklady na provoz sportovišť do výše nájmů pro sportovní kluby.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související